Spring naar de content

RTL Nieuws dient klacht in: RVD bespioneert journalisten

Jos Heymans, parlementair journalist bij RTL Nieuws, heeft een klacht ingediend bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Agenten van de dienst bespioneren namelijk journalisten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Formatie. Na uren wachten komt Femke Halsema naar buiten. Ze staat de pers te woord, en de RVD schrijft lustig mee, zodat de informateur later niet hoeft te schrikken van gedane uitspraken.

Interview klaar. Er wordt nog wat gepraat met Femke. Over achtergronden, over de formatie en over het weer. de camera’s gaan uit en de pennen gaan terug in de binnenzak. Behalve die van de RVD, die schrijft vrolijk door. Daar is Femke niet van gediend en ze kapt het gesprek met de journalisten af.

Een spionerende RVD, dat is niet de bedoeling. Jos Heymans: “Het is een belemmering van ons werk. Een achtergrondgesprek is dan niet voor publicatie, maar het is wel van groot belang. Het geeft ons een breder zicht op de gebeurtenissen.” Hij diende een klacht in bij de RVD. “Ze erkennen niet dat het heeft plaatsgevonden, maar geven wel toe dat dit niet gaat zoals het hoort. Ze nemen het in ieder geval serieus.”

Ook Fons Lambie, ook parlementair journalist voor RTL, stoorde zich aan het gedrag van de RVD. In een column zegt hij: “Het geeft aan hoe strikt de RVD omgaat, zowel met politici als journalisten. En dat daardoor journalisten af en toe belemmerd worden in hun werk.”

Toch is het een overkomelijk probleem. Lambie in zijn blog: “Het Binnenhof is groot genoeg om de RVD te ontwijken. We gaan gewoon een blokje om met politici.”

De vraag is: wie is de mol?

Onderwerpen