Spring naar de content

Workshop ‘achter het raam zitten’

Je moet alles een keer geprobeerd hebben. Dus waarom niet het oudste beroep ter wereld? Verslag van een workshop ‘achter het raam zitten’. ‘Heb je zelf iets bij je, of wil je wat aan van hier?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Vijftig euro voor tien minuten, of tweehonderd euro voor een uur. Gemiddeld vijf à zeven klanten op een dag, en op een topdag dertig. Tegenover een raamhuur van zo’n honderd euro per dagdeel. Tel uit je winst.
Geld is dan ook dé grote motivator om jezelf te prostitueren, vertelt Mariska Majoor (41). Vrouwen die schulden hebben of luxe erg belangrijk vinden, komen zo ‘in het leven’ terecht. Een kleine minderheid doet het omdat ze het werk echt leuk vindt. En dan zijn er de vrouwen die gedwongen worden. Dat is verschrikkelijk en staat geheel los van het vrijwillige sekswerk.
De ‘vrijwilligen’ zijn vaak de rebelse types. Die willen niet van negen tot vijf achter een kassa of computer zitten. En ook geen man met een suf kantoorbaantje. Die zoeken spanning en die vinden ze op de Wallen. Seks en liefde van elkaar scheiden is voor hen geen probleem. Zelf hebben ze geen last van een gebrek aan zelfrespect. Dat is enkel wat anderen op hen projecteren.
Majoor was zo’n rebelletje. Of eigenlijk is ze het nog steeds – dat zie je in haar ogen. Van haar zestiende tot haar tweeëntwintigste was Majoor raamprostituee op de Wallen. Tegenwoordig zou dat niet meer kunnen, op je zestiende achter de ramen. Maar destijds was de Bordeelwet er nog niet.
Toen ze klaar was met zichzelf prostitueren, zette ze de Wallenwinkel op. Daar kan iedereen terecht voor informatie. Om een realistisch beeld van prostitutie te kunnen neerzetten, probeert Majoor telkens nieuwe dingen. Rondleidingen door de buurt, voorlichtingen voor studenten en sinds kort de workshop ‘achter het raam zitten’.
Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat dames hun lichaam te koop aanbieden. Dat weet Majoor. Zelf vergelijkt ze het altijd maar met het beroep van slachter. “De kop van een kip afhakken of een koe doodschieten. Dan denk ik: hoe kun je dat in godsnaam doen? Maar als je niet zoveel met die dieren hebt, dan gaat dat prima. Zelf heb ik er nooit moeite mee gehad om seks te hebben met een ander, zonder dat er liefde mee gemoeid was.”

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen