Spring naar de content

Hoog energielabel belangrijk voor verkoop woning

Onlangs heeft het Kadaster een uitgebreid onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat er steeds meer woningen worden verkocht met een hoog energielabel

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

En dat is niet het enige belangrijke resultaat vanuit het onderzoek, want er blijkt ook uit dat de verkoopprijs van een huis hoger is met een hoger energielabel. Je komt er dus eigenlijk bijna niet onderuit om je huis te gaan verduurzamen als je het zou willen verkopen en een lager energielabel hebt. Maar hoe zit dat precies met het energielabel? Wat kun je doen om je energielabel te verbeteren?

Groter prijsverschil tussen laagste & hoogste energielabel

Uit het onderzoek van Het Kadaster blijkt dat het prijsverschil tussen woningen met het laagste energielabel (G) en het hoogste energielabel (A) sinds 2020 flink is opgelopen tot wel €140.000. Er is wel een daling te zien in de verkoopprijzen van woningen, maar deze daling was het sterkst voor woningen met energielabel F en G.

Waarom het energielabel?

Het energielabel is sinds 2008 een verplicht label voor verhuurders en verkopers van woningen om te laten zien hoe energiezuinig de woning is. Op die manier is het voor beide partijen duidelijik wat de energieprestatie van de woning is en het stimuleert bewoners om duurzame stappen te nemen. Wanneer je woning nog geen energielabel heeft en je wilt het gaan verkopen of verhuren, dan ben je verplicht om deze op te laten stellen door een energieadviseur. Deze neemt de woning ter plaatse op, bekijkt alle documentatie, facturen en verbetermaatregelen en stelt op basis daarvan het energielabel op.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hoe kun je je energielabel verbeteren?

Maar dan rijst de grote vraag: hoe kan ik dan mijn energielabel verbeteren zodat de woning meer waard wordt? Wij zetten een aantal belangrijke verbetertips op een rij:

  • Beter isoleren: isolatie is een heel belangrijk onderdeel van het energielabel. Isoleer muren, vloeren, het dak en ramen om warmteverlies te minimaliseren. Zelfs de tochtstrips wegen mee, al dan niet minder zwaar dan de overige vormen van isolatie.
  • Overweeg een duurzaam verwarmingssysteem: kijk naar je huidige verwarmingssysteem. Verwarm je je woning met een cv-ketel? Dan kan de overstap naar een warmtepomp of een andere vorm van duurzame verwarming een positieve bijdrage leveren aan je energielabel. 
  • Wek je eigen energie op: laat bijvoorbeeld zonnepanelen installeren voor het opwekken van elektrische energie of een zonneboiler voor het verwarmen van je water.

Tegemoetkoming voor energiebesparende maatregelen

Het is goed om te weten dat de overheid een handje meehelpt als je je huis verduurzaamt met behulp van de ISDE-subsidie.Lees bijvoorbeeld meer over de ISDE-subsidie voor warmtepompen, een mooie tegemoetkoming als je een warmtepomp laat installeren. Maar het geldt ook voor overige energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je woning.

Het verduurzamen van je woning heeft niet alleen een positieve invloed op de verkoopprijs en -kans vanje woning, maar ook op het milieu en je energieverbruik. En zo zijn er nog meer stappen om te besparen op je energierekening. Verdiep je in de mogelijkheden en kijk samen met een installateur naar de beste mogelijkheden voor jouw woning.