Sandy Wenderhold

Ernest Marx 15 jul 2010 Leven

Sandy Wenderhold (Uitgeest, 1968) is zakenvrouw. Ze is eigenaar van het porno-uitgeefconcern Sansyl, een van de grootste spelers in de erotische markt.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik voel me hartstikke goed. Ik heb het wel altijd druk met mijn werk en mijn gezin, waardoor ik weinig tijd voor mezelf heb. Mijn zoons kunnen vrij goed sporten en moeten bijna dagelijks naar trainingen en wedstrijden worden gebracht. Dat kost veel tijd. Als zo’n mannetje vraagt: “Mam, kom je naar me kijken?” kan ik moeilijk nee zeggen.

Wie zijn uw helden?

Dennis Bergkamp vind ik een heel mooie voetballer. Ik ben destijds ook naar zijn afscheidswedstrijd geweest.

Ayaan Hirsi Ali bewonder ik om haar tegendraadsheid. Ze is een voorbeeld voor de nieuwe onafhankelijke vrouw.

Aan wie ergert u zich?

Aan talentvolle mensen die er de kantjes van aflopen en vervolgens de maatschappij de schuld geven van hun onvermogen om iets voor elkaar te krijgen. Ze zouden ook harder kunnen vechten.

Lijkt u op uw vader?

Mijn uiterlijk heb ik van mijn moeder, mijn doen en laten van mijn vader. We zijn eigenwijs, doortastend en streberig, en kunnen mensen inspireren.

Wat is uw grootste angst?

Dat er iets gebeurt met een van mijn vier kinderen.

Bent u aantrekkelijk?

Mijn uiterlijk kan er best mee door. Qua karakter probeer ik in een relatie altijd rekening te houden met de ander. Als mijn partner een trekje irritant aan mij vindt, ben ik meestal bereid om te veranderen op een manier die mijn relatie ten goede komt. Ik denk dat dat aantrekkelijk is.

Wat zijn uw dagdromen?

Dat ooit het huis afkomt dat we nu aan het bouwen zijn. Verder dagdroom ik over vakanties en zakelijke plannen. En over seks. Maar dat doet volgens mij iedereen.


Bent u monogaam?

Ja. Het is tegennatuurlijk, maar anders wordt het zo’n puinhoop.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Met Moederdag. Het lukt mijn kinderen ieder jaar weer om mij aan het huilen te krijgen met lieve gedichtjes, tekeningen en cadeautjes. Ze doen het er echt om.

Wat is uw definitie van geluk?

Geluk is deels een erfelijke kwestie. Het is wetenschappelijk bewezen dat de ene mens meer endorfine aanmaakt dan de ander. Verder moet je er voor openstaan om een glas als halfvol te zien.

Waar schaamt u zich voor?

Ik bloos snel als ik iets verkeerd heb gedaan, zoals mijn telefoon in het toilet laten vallen. En ik kan nogal onhandig zijn. Daar schamen mijn kinderen zich ook weleens voor.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn huidige partner. Dat was hij 25 jaar geleden al. Tussendoor ben ik met een ander getrouwd geweest.

Lijkt u op uw vrienden?

We zijn allemaal redelijk stoere, zelfstandige vrouwen. Een groot verschil is dat zij wél precies weten welke jurk je moet dragen en welke tas in is. Heel fijn dat zij mij daarin kunnen bijstaan.

Wanneer was u het gelukkigst?

Op mijn zeventiende. Ik tenniste veel, waardoor ik vaak van huis was en veel vrijheid had. Het was een ongecompliceerde tijd zonder bezittingen en verantwoordelijkheden.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Mijn benen mogen wat langer en ik zou iets egoïstischer willen zijn, zodat ik meer tijd voor mezelf zou nemen. Een uurtje met een boek op de bank zit er voor mij niet in. Dan vind ik meteen dat ik makkelijk nog even de badkamer kan schoonmaken.


Van wie heeft u het meest geleerd?

Tine Zwaan. Vanaf mijn elfde was ze mijn tenniscoach. Ik ben ooit zesde van Nederland geweest en heb meer dan vijftig toernooien gewonnen. Tine ging steeds met mij mee. Ondanks het leeftijdsverschil werden we ook vriendinnen. Naast tennissen leerde ze me veel over het leven. Ik vond het heel fijn om naast mijn ouders zo’n soort vertrouwenspersoon te hebben.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Oplossingsgericht zijn, makkelijk ruzies naast zich neer kunnen leggen. Daarnaast moet hij charmant en sportief zijn en humor hebben. Een beetje ondeugend en jongensachtig vind ik ook leuk.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Gezelligheid, warmte en vertrouwen. Getut vind ik ook leuk, een beetje bemoederd worden.

Wat is uw dierbaarste bezit?

De ring die ik van mijn vriend heb gekregen bij de geboorte van onze zoon.

Wat is uw grootste prestatie?

Het boek Mijn passie, dat we met het bedrijf hebben gemaakt. Vijftig bekende Nederlanders werden door vijftig verschillende journalisten geïnterviewd over hun passie. De hele opbrengst is naar het Aids Fonds gegaan.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn huwelijk.

Gelooft u in God?

Ik zie God als de ultieme marketingtruc. Mocht hij echt bestaan, dan is het hoog tijd voor een functioneringsgesprek.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb inmiddels een stuk of dertig mensen ontslagen. Dat zullen ze me tot in lengte van dagen verwijten.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik sport te weinig.

Wat is de beste plek om te wonen?


Waar de mensen zijn van wie ik houd. Al is de plek nog zo mooi, alleen vind ik het nergens leuk.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Je kunt hoogstens vooraf risico’s inschatten en daar naar handelen.

Wat is uw devies?

Delen is vermenigvuldigen.

Reageer op artikel:
Sandy Wenderhold
Sluiten