Spring naar de content
bron: anp

Hoogleraar Bas Bloem: ‘Nederland moet het eerste Parkinsonvrije land worden’

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Deskundigen luiden de noodklok en reppen van een pandemie. Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan Radboudumc in Nijmegen, denkt te weten hoe de ziekte bestreden kan worden. ‘Terug naar een wereld grotendeels zonder Parkinson – ik geloof er heilig in.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door David Steenmeijer

De ziekte van Parkinson: wereldwijd is geen hersenziekte in jachtiger tempo terrein aan het innemen. De progressieve aandoening die met motorische maar zeker ook mentale moeilijkheden gepaard gaat dankt de naam aan de Britse arts James Parkinson. Hij was de eerste die over haar uiterlijke verschijnselen publiceerde in An Essay on the Shaking Palsy. We praten dan over het begin van de achttiende eeuw. Plaats van handeling: een Londen dat op alle flanken klatert, gloeit en loeit in de smogachtige dampen die de industriële revolutie uitspuwt. Achteraf beschouwd geen toeval, aangezien Parkinson vandaag de dag te boek staat als een ziekte waarbij omgevingsfactoren een grote rol spelen. Voor een belangrijk deel wordt ze veroorzaakt door giftige stoffen in onze leefomgeving, zoals bestrijdingsmiddelen en chemische uitstoot. Ook voor de erfelijke varianten geldt dat ze zonder aanraking met toxische stoffen waarschijnlijk niet eens tot uiting zouden zijn gekomen. De genetica is in dit verband een vruchtbare bodem die op zichzelf geen Parkinson veroorzaakt. Een akker, waar pas iets zal opkomen wanneer je met zaad gaat strooien. 

Inmiddels is die baanbrekende publicatie van James Parkinson alweer meer dan twee eeuwen achter ons. De afgelopen decennia is de ziekte een drastische spurt gaan maken, ook in Nederland. Naar schatting van het RIVM nam het aantal patiënten in onze samenleving de laatste tien jaar toe met dertig procent, waarmee het zich ruim voorbij de zestigduizend tilde. De geschatte mondiale prevalentie is tien miljoen – and counting. Deskundigen uit binnen- en buitenland laten de noodklok klinken en reppen van een pandemie. Parkinson ligt op ramkoers. Maar wat wordt daar tegen gedaan? En stel nou dat je door dit bittere lot getroffen wordt: wat kun je dan nog? Hoe ver zijn we op medisch gebied? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap