Spring naar de content

De stadsboerderij

Steeds minder stedelingen hebben enig benul van hun eigen voedsel. Maar nu kan diezelfde stadsbewoner de mouwen opstropen en aan de slag gaan op de stadsboerderij. Duurzame landbouw, bewustwording en gezelligheid ineen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het terras van restaurant As oogt als een dierentuin. Rondom een roestig hek ligt grof zand op de grond en eromheen hangen plantenbakken met kruiden en bloemen die allemaal eetbaar zijn. Midden in het zakenhart op de Zuidas en vlak bij de snelweg heerst serene rust.
“Alles op het bord is biologisch en zeker twintig procent ervan stond vanmorgen nog in een kas in Amsterdam,” zegt chef-kok en eigenaar van As, Sander Overeinde.
Een ober vertelt glimlachend over de filosofie van het restaurant. Nee, er is geen kaart. Er is een dagmenu dat je kunt aanvullen met extra gerechten. Je eet wat de pot schaft.
Overeinde praat triomfantelijk over zijn restaurant, de tuin en de keuken – duidelijk enthousiast over het concept dat de gasten een stukje Amsterdam opeten. In overleg met een tuinder in het noorden van Amsterdam ontstaat het dagmenu. “Hij vraagt aan het begin van het jaar wat ik van hem wil hebben. Als het tijd is om bepaalde groenten te oogsten, dan belt hij op. De radijsjes van vandaag stonden vanochtend nog in de kas.”
Wetenschappers Han Wiskerke en Jan Willem van der Schans zien in stedelijke voedselproductie de toekomst om onze voedselzekerheid veilig te stellen. Restaurants als As zijn volgens hen niet elitair en hip, maar noodzakelijk. De stedeling moet weer eten wat uit de stad en uit de rand van de stad komt.
Wiskerke, hoogleraar rurale sociologie aan de universiteit van Wageningen, heeft net ruim vier miljoen euro toegezegd gekregen van de Europese Unie. Met een deel daarvan worden twaalf promotieonderzoeken gefinancierd, onder andere onderzoek naar landbouw in de stad.
Landbouw naar het stedelijk gebied halen is volgens hem bittere noodzaak. “Het gevoel van urgentie om ons voedselsysteem te veranderen is in Nederland nog niet ingedaald. Dat er een dag komt waarop wij geen vers voedsel meer hebben, kunnen wij ons niet indenken. Maar ons voedselsysteem is kwetsbaar. Kwetsbaarder dan veel mensen denken.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen