Spring naar de content

‘Centrumrechts slechte optie voor CDA’

In een centrumrechtse coalitie van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV dreigen de punten van het CDA onder te sneeuwen. De christendemocraten zouden beter kunnen kiezen voor een centrum- of centrumlinks kabinet. Althans, volgens socioloog Frans Stokman, professor aan de Rijksuniversiteit Groningen. Stokman voorspelt met behulp van een computermodel mogelijke coalitieakkoorden. Dit wekt onze interesse.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoe werkt zo’n simulatie?
“We stellen met behulp van een expert een soort profiel van de partijen samen. Tijdens de verkiezingscampagne formuleren we twaalf belangrijke punten. Daar kunnen partijen alle mogelijke standpunten over innemen. Dan worden er prioriteiten vastgesteld, zwaarwegende punten voor een partij. Bijvoorbeeld milieubeleid voor GroenLinks. We schatten ook de invloed van de partijen in, gebaseerd op het aantal zetels.”

En dan?
“Al die gegevens halen we door de computer en die komt dan met een mogelijk coalitieakkoord. Dat is in 80 procent van de gevallen een heel eind in de richting. Zo voorspelden we eerder al dat Paars-plus zou gaan mislukken omdat de verschillen te groot waren. Bij de vorige verkiezingen hadden we negen van de twaalf voorspelde punten uit het regeerakkoord goed.”

Wat is volgens u eigenlijk de meest ideale coalitie?
“Die is er niet. Het politieke landschap is dermate versplinterd dat voor bijna elke partij een andere coalitie het beste is. Voor de VVD zou dat de rechtse variant zijn. Het CDA zou het beste uit de verf komen in een centrum- of cetrumlinks kabinet en voor D66 en GroenLinks is Paars-plus de enige echte optie.”

Onderwerpen