Spring naar de content

‘Wilders bewijst dat met hem niet te regeren valt’

Daar gaat Geert weer. Vandaag kondigde hij aan dat hij op 11 september in New York zal deelnemen aan een protest tegen de moskee die daar gebouwd wordt. In een persbericht meldt Wilders dat hij gruwelt van een moskee ‘vlakbij de plaats waar de Islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde’. Is dit reden voor de eerste scheurtjes in een nieuw kabinet? Thomas von der Dunk hoopt van harte dat het CDA en de VVD nog ingrijpen. In een interview dat moeiteloos hopt van 1933 naar 1940 naar 2001 naar 2010 zegt de cultuurhistoricus en publicist: “Wat Wilders betreft verbaast mij niets meer. En als burger mag hij ook gaan en staan waar-ie wil. Maar het bewijst maar weer eens dat met deze man niet te regeren valt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wat vindt u ervan dat Wilders naar New York gaat?
“Dat hij daar staat is helemaal aan hemzelf. Maar dit zou toch een signaal moeten zijn aan de andere twee partijen dat dit echt niet gaat. Maar de VVD en het CDA zijn zo enorm machtsgeil. Ze vinden de kilometerheffing belangrijker dan de rechtstaat. Het enige dat de VVD wil is gratis asfalt. Daarom hebben mensen in 1933 ook op Hitler gestemd. Het verbaast me dat de andere partijen die Wilders nog niet in de Hofvijver hebben geflikkerd.”

Maar hier krijgt hij toch last mee?
“Dat is nu het mooie, dat krijgt-ie niet. Het interesseert hem geen barst. Hij heeft het zo gespeeld dat hij kan doen wat hij wil. Hij hoeft zich nergens aan de conformeren. Maar dat geldt straks natuurlijk wel voor de VVD en het CDA.”

Wat is dan het probleem?
“Stel dat het 11 september het nieuwe kabinet er al zit. Dan gaat Wilders in New York natuurlijk allemaal nare dingen zeggen. Er komen moties van de oppositie die vragen of het kabinet dit onderschrijft. Misschien gaan ze zelfs verder dan dat. Geheid dat het CDA die moties tegen gaat houden. Het zijn een stel meelopers. Karakterloze flapdrollen.”

Zo te horen heeft u grote bezwaren tegen een gedoogsteun-kabinet.
“Dat kun je wel zeggen ja. Het CDA en de VVD willen zelfs de rechtstaat inruilen om aan de macht te komen. Dat valt me ook enorm tegen van het CDA. Kijk, van Maxime Verhagen had ik het wel verwacht. Hij is de beste politicus van het Binnenhof op ‘t moment, maar hij heeft geen enkele moraal. Dat mensen als Lubbers en Van Agt niet met grof geschut in opstand komen, daar snap ik niets van.”

Maar Verhagen was toch de man die…
“Hij heeft echt geen moraal. Eerst legt hij volkomen gelegitimeerde bezwaren op tafel. En na koud een week onderhandelen zijn die ineens van tafel. Wilders heeft een carte blanche gekregen en niemand die daar om maalt. Dit is het schoolvoorbeeld van achterkamertjeswerk. Ik wil Hirsch Ballin en Donner horen! Juristen bij uitstek. Maar zelfs die houden hun mond dicht!”

Waarom doen ze dat?
“Het is de collaborateursmentaliteit van 1940 van het CDA. Ze verraden hun eigen beginselen om aan de macht te komen. Rutte heeft tijdens de hele campagne geen enkele keer het lef gehad om zich principieel te distantiëren van Wilders. Die man is niet alleen intellectueel ongeschikt om premier te worden, hij is het gewoon minister-president onwaardig!”

Nou, nou, nou, nou…
“Er is altijd de mogelijkheid dat dit een geniale truc is van Rutte. Hij gaat nu onderhandelen en uiteindelijk laat hij het klappen. Dan kan hij tegen z’n achterban vertellen dat het niet gelukt is. In dat geval trek ik een deel van mijn woorden in. Maar ik zie geen enkel signaal wat in die richting wijst, dus voorlopig blijven ze allemaal keihard staan.”

Onderwerpen