Spring naar de content

Amsterdam, de nieuwe mediastad

Goede tijden voor Amsterdam, slechte tijden voor Hilversum. Niet alleen dreigen veel banen op het Mediapark te verdwijnen door het krimpen van de Publieke Omroep, omroepen kiezen ook steeds vaker Amsterdam als thuisbasis. Zo vestigen de nieuwe omroepen WNL en PowNed zich bijvoorbeeld in de hoofdstad, maar ook oudgediende AVRO verhuist erheen. Hilversum, in paniek vanwege de leegloop, stuurde informateur Ivo Opstelten al een brandbrief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

PowNed-voorzitter Dominique Weesie kan wel verklaren waarom omroepen zich in Amsterdam vestigen: “Hilversum zuigt. Wij zitten nu in de Plantage, dat heeft sfeer en het is midden in de stad. Hilversum is dood en saai.”

Maar hij was toch zo’n Amsterdam-hatende Rotterdammer? Waarom is de havenstad niet goed genoeg voor zijn omroep? “Rotterdam is te ver weg. En er zijn te weinig faciliteiten om dagelijks een live-programma te doen. Bovendien wonen de tv-mensen in 020.”

VARA-programma’s De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman verkassen trouwens ook, maar binnen Amsterdam; ze verhuizen van Studio Plantage naar het Westergasfabriekterrein.

140.000 Amsterdammers van 13 jaar en ouder stemmen dagelijks af op stadszender AT5. Dat is veel, maar het kan nóg beter. In het uitzendgebied Groot-Amsterdam wonen bijna 1 miljoen Amsterdamse 13-plussers.