Spring naar de content

Marcouch: ‘Islamitische wasruimte teken van integratie’

Ruim een maand geleden ontstond er flink wat consternatie omdat de gemeente Amsterdam zo aardig is een lieve duit (lees: 150.000 euro) in het zakje te doen om de totstandkoming van een islamitische wasruimte op begraafplaats De Nieuwe Ooster te realiseren. Ahmed Marcouch (PvdA) laat in een ingezonden stuk in Het Parool weten dat zoiets alleen maar een teken van integratie is. Het feit dat moslims zich in Nederland willen laten begraven, geeft aan dat ze zich verbonden voelen met het land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

“Het islamitische uitvaartgebouw met grafperceel had er allang moeten zijn. […] Zoals er ook voorzieningen zijn getroffen voor Amsterdammers die gecremeerd willen worden, voor hen is een crematorium gebouwd. En zoals er voorzieningen zijn getroffen voor rooms-katholieken, voor hen is een speciaal perceel beschikbaar van gezegende grond, met wijwater ingewijd door een geestelijke. Dat hoort zo, zegt de wet, de gemeentelijke begraafplaats hoort voor alle overtuigingen toegankelijk te zijn.” 

Al in 2006 stelde Amsterdam 416.000 euro beschikbaar voor de bouw van de rituele gebeds- en wasruimte. Onlangs bleek echter dat de klus 167.000 euro meer zou gaan kosten dan het beoogde bedrag. Daarom legt de gemeente nog eens 150.000 euro in, De Nieuwe Ooster zelf lapt de resterende 17.000 euro.

Wethouder Andrée van Es liet overigens weten dat de 150.000 euro van de gemeente geen gift is, maar een investering. Gebruikers van de wasruimte en de begraafplaats moeten betalen voor huur en grafrecht.