Vis op het strand

import eetteam 10 sep 2010 Leven

Verreweg de meeste hits van Dusty Springfield gaan over de liefde, maar het larmoyante Summer is over behelst uitsluitend de seizoenswisseling. Lopend op het strand van Katwijk aan Zee valt het niet mee het deuntje uit het hoofd te bannen, bij de desolate aanblik van de lege strandhokjes tegen een waterige zonsondergang, aan het eind van wat op papier nog een mooie zomeravond had kunnen worden. Katwijk is misschien wel de minst aangeharkte badplaats aan de Noordzeekust, met een aandoenlijk kneuterig boulevardje waar projectontwikkelaars kennelijk nooit vat op hebben weten te krijgen. Na een eindje lopen langs het strand in zuidelijke richting treffen we een paviljoen dat vernoemd is naar een Katwijker vissersboot met de poëtische naam KW106. Een simpele uitspanning in demontabele barakvorm, heel wat anders dan het strandpaleis in Noordwijk waar we twee weken geleden verzeild raakten.

KW106 is ingericht zoals je dat in een strandtent verwacht: stoere ruwhouten tafels met zinken blad, maar wel met design-kuipstoeltjes eraan. Vriendelijke meiden in de bediening die gelijk goed brood en boter op tafel zetten, plus een schaaltje amandelen voor bij het aperitief, in dit geval een glas lekkere Australische chardonnay (€5). Goed brood – of juist het ontbreken daarvan – is vaak een betrouwbare voorbode van de kwaliteit van het vervolg en KW106 bevestigt die regel.

Er is een driegangen keuzemenu van €35 waarvan de gangen ook los te krijgen zijn: voorgerechten €8,50, hoofdgerechten €22,50 en nagerechten €6,50. In tegenstelling tot wat je bij het basic interieur zou verwachten, gaat de kaart voorbij aan simpele klassiekers en vermeldt louter originele gerechten. Rosbief van tonijn bijvoorbeeld: een mooie plak vis met avocadocrème en koekjes van krab, een heerlijk gerecht van €8,50. Het andere hoofdgerecht komt van de ‘specialiteitenkaart’, het zijn gebakken coquilles op inktvisrisotto (€14,50). De start kon trouwens toch al niet meer stuk dankzij zes platte Franse Belon-oesters. Het lijkt voor de hand te liggen om in een strandrestaurant oesters te serveren – je hebt er niet eens een keuken voor nodig – maar gebruikelijk is dat helaas allerminst. Hier was zelfs nog keus uit verschillende soorten, plus de mogelijkheid van een complete schaal zeefruit inclusief kreeft, krab en langoustines. Doen we de volgende keer.

Bij de hoofdgerechten van het keuzemenu is er drie keer vis en één keer eend, op de couscous met mint en paprikacoulis vervangen twee zeebaarsfilets de mul, de kabeljauwsteak ligt op ratatouille en een mooi schuimende beurre blanc-saus. Uiteindelijk bedraagt de rekening, inclusief het oesterfestijn van €19,50 en vier glazen wijn, €108,45. KW106 is een prima restaurant; dat het toevallig op het strand staat is mooi meegenomen. Open tot eind oktober, als summer echt allang over is. RH


KW106, t/o Boulevard 141, Katwijk aan Zee. Tel. 071-4075113.

Reageer op artikel:
Vis op het strand
Sluiten