Spring naar de content

Marokkaanse Brabo: ‘Wie ben ik?’

Prachtig staaltje bureaucratische dwaling. Typisch Nederlands ook: we zijn nu eenmaal van de regeltjes, niet waar? En die zijn er niet om aan te tornen. Daarom leeft een 76-jarige man van Noord-Afrikaanse komaf al sinds 1966 – het jaar waarin hij naar Nederland kwam – met een niet-bestaande geboortedatum: 00-00-1934.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Geen haar op het hoofd van de ambtenaar bij de gemeentelijke basisadministratie (gba) die er dan ook aan denkt om deze ridicule kronkel aan te passen. Althans, zo hebben de rechter en de Raad van State besloten. De Marokkaan, die nu in het Noord-Brabantse Halderberge woont, probeerde zijn absurde geboortejaar twee jaar geleden al eens om te zetten naar 01-01-1934, maar dat werd verzoek werd toen hardhandig afgewezen. Immers, de Marokkaanse geboorteakte deugde niet – alsof dat de eerste geboortepapieren uit die contreien zijn die ze onder ogen kregen…

Oké, er is géén bewijs dat de man op 1 januari geboren is, en het is wettelijk onmogelijk om een geboortedatum aan te passen, dus dan zetten we toch gewoon een niet-bestaande datum in zijn paspoort. Maar da’s gewoon logisch: bij het ontbreken van gegevens mag de gemeente nullen schrijven omdat een geboortedatum uit acht cijfers moet bestaan. 

De advocaat van de man laat weten dat zijn cliënt inmiddels gebukt gaat onder ernstige identiteitsproblemen: “Het gaat om zijn roots, wie ben ik, waar kom ik vandaan? Het hebben van een naam en een geldige geboortedatum zijn van belang voor zijn identiteit en zijn persoonlijke waardigheid.”

Inmiddels ziet de advocaat van de Marokkaanse Man of Mistery mogelijkheden om verder te procederen via het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Zijn cliënt heeft aangevoerd dat het Europese mensenrechtenverdrag hem het recht geeft op respect voor zijn privéleven, zijn familie- en gezinsleven zijn woning en zijn correspondentie. En da’s ook gewoon logisch.

Onderwerpen