Een beetje meer autonomie

import bingo 29 okt 2010 Cultuur

Erwin Mortier won vorig jaar 50.000 euro met Godenslaap.

‘Ik ben een van de gelukkigen die van de pen kan leven. Maar heb ik iets concreets gedaan met het prijzengeld? Heel sec gezien niet. Er gaat in België trouwens vijftig procent naar de fiscus. Ik heb dus veel belasting betaald.

Prijzengeld is voor schrijvers puur inkomsten, voor mij persoonlijk betekent het ook tijd. En tijd staat weer voor vrijheid en onafhankelijkheid. Als je het zo bekijkt, heb ik met mijn prijzengeld wat meer autonomie verworven. Ik voel me daardoor vrij om in maatschappelijke debatten volkomen vrijuit te spreken.

Prijzen en onderscheidingen bekijk ik met veel relativering. Toen mijn jongste roman met de AKO bekroond werd, heb ik in de coulissen van het spektakel even met mijn vader gebeld, die de uitzending via de televisie volgde. Naast hem zat mijn moeder, al enkele jaren alzheimerpatiënt en mentaal niet langer bij ons. Het was een moment dat mijn vader heel graag met haar had beleefd. Het was een zeer emotioneel gesprek voor ons beiden.

Ook al ben ik blij met zo’n prijs, voor je netto levensgeluk is hij niet van het allerhoogste belang. Tijd om te kunnen schrijven wat ik wil, zoals ik het wil, is een deel van dat levensgeluk, want de klokt tikt. Zo’n prijs draagt bij aan die onafhankelijkheid; niet meer, niet minder. Me omringd weten door mensen die ik bemin en die, wie weet, ook mij beminnen, is minstens even belangrijk.”

Andere winnaars staan op pagina 71, 79, 85 en 107.

Reageer op artikel:
Een beetje meer autonomie
Sluiten