Spring naar de content

Motie Halsema/Dibi

Tijdens het debat over de regeringsverklaring diende Femke Halsema (GroenLinks) een motie in over islamisering, die was geschreven door Tofik Dibi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Kern van het verzoek aan de regering: ‘in woord en daad uit te dragen dat het tegengaan van islamisering geen doelstelling van beleid is’. De motie werd, behalve door de oppositie, gesteund door regeringspartijen VVD en CDA. De PVV was tegen.

Het vorige kabinet was van mening dat islamisering van Nederland helemaal niet bestaat. Sinds maart 2008 was het standaardantwoord van álle ministeries op Kamervragen in dezen van Geert Wilders cum suis: “Onder islamisering wordt verstaan: de maatschappij organiseren volgens islamitische principes. Hiervan is in Nederland geen sprake. In ons land gelden de basiswaarden en grondprincipes van de democratische rechtsstaat. Dit houdt in dat de overheid een neutrale positie inneemt ten opzichte van de inhoud en organisatie van religies, dus ook ten opzichte van de islam.” De auteur van deze zin: toenmalig Integratieminister Ella Vogelaar (PvdA).

Maar is er nu wel of geen sprake van islamisering in Nederland? Da’s even afwachten; het nieuwe kabinet heeft nog geen Kamervragen van de PVV over de vermeende islamisering beantwoord. En noch in het regeerakkoord, noch in het gedoogakkoord wordt gesproken over islamisering. De motie Halsema/Dibi was er, lijkt het, vooral een voor de bühne.