Spring naar de content

‘Mariska Orbán jaagt lezers weg bij Katholiek Nieuwsblad’

De Lieve Jeanine-brief van Katholiek Nieuwsblad-hoofdredactrice Mariska Orbán aan VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, valt niet alleen slecht bij Pauw & Witteman. Ook collega-katholieken zijn boos. Een van hen klom in de pen. “Katholieken wenden zich nu af van het KN.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Eric van den Berg, eigenaar van het katholieke internetportaal Isidorusweb.nl, schreef een opiniestuk in het Nederlands Dagblad van 4 november (pdf, pagina 12). Hij heeft kritiek op de poging van Mariska Orbán om abortus op de kaart te zetten; hij denkt dat haar methode – een debat op basis van emoties, gevoerd vanuit haar eigen miskraamervaring – niet werkt, getuige de duizenden mensen die ‘Orbán als dorpsgek met pek en veren door het dorp sleurden’.

Van den Berg vindt dat de Rooms-Katholieke Kerk het anti-abortusdebat even moet laten rusten, omdat die veel morele autoriteit heeft verloren op het gebied van seksuele leer of voortplantingspolitiek door misbruikschandalen. In het opiniestuk betoogt hij dat de kerk nu niet zelf in het centrum van het debat moet willen staan. Ook in eigen katholieke kring is men niet tevreden met de open brief van Orbán, aldus Van den Berg. Het kostte het KN abonnees en mensen hebben zelfs bij het bestuur gevraagd om het ontslag van Orbán.

Orbán kwam de auteur van het stuk tegen op de Katholieke Jongeren Dag van afgelopen zondag en wees fijntjes op vier feitelijke onjuistheden die volgens haar in het artikel stonden. Dat verbaasde Van den Berg nogal, zegt hij in een reactie. “Ik zei dat de KJD niet de juiste plek was om daar over te praten. Ik had gehoopt op een inhoudelijke discussie, maar dat wilde ze niet. Erg jammer.” Sommige katholieken wenden zich nu zelfs af van het KN, merkt hij. “Ze zeggen cynisch dat er nu maar even geen open brieven moeten komen.”

Omdat Van den Berg een inhoudelijke discussie wilde en geen discussie over ‘feitelijke onjuistheden’, zette Orbán vervolgens die onjuistheden maar op Twitter, voor iedereen leesbaar.

Van den Berg: “Het zijn geen onjuistheden. Ik zeg bijvoorbeeld niet dat lezers aandringen op haar ontslag, maar ménsen. Dat lijkt me een groot verschil. Natuurlijk, ze hebben meer abonnees, maar er zijn óók lezers die hun abonnement hebben opgezegd. Ze moet voortaan beter lezen voordat ze zo reageert. Of Mariska heeft het gewoon niet door dat mensen niet willen dat ze zo doet of ze heeft een stalen voorhoofd. Daarnaast moet je je als katholieke krant afvragen of een open brief die zo verkeerd valt, wel meer abonnees waard zijn.