Spring naar de content

Pure magie

Antony and the Johnsons

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Swanlights

Verwondering, dankbaarheid en schaamteloze oprechtheid. Als je het geheim van het fenomeen Antony Hegarty in vier woorden zou moeten omschrijven, dan zijn het deze vier. En hoewel de kwalificatie 'fenomeen' te vaak wordt gebruikt, is hij waarschijnlijk de enige die er in het eerste decennium van dit millennium aanspraak op mag maken.

Het eerste (titelloze) album van Antony and the Johnsons verscheen in 1998, maar maakte bij de re-release in 2004 pas de nodige impact. Pas met I Am Bird Now, dat een jaar later verscheen, betoverde Hegarty de wereld voorgoed. En na het beluisteren van Swanlights kun je maar tot één conclusie komen: de magie van Antony and the Johnsons is alleen nog maar groter geworden.

In het titelstuk, dat hij jaren geleden eventjes schreef tijdens een soundcheck, bezingt hij op bijna religieuze wijze het wonder van het leven. 'Oooh! I'm living! It's a golden thing. It means everything. I'm gifted by your grace. It's the swanlights. It's such a mystery to me.' En dat alles in een vervreemdende geluidswolk van gemanipuleerde elektronica. Swanlights is bijna bijbels. Salt Silver Oxygen is een orkestraal, allegorisch visioen met een van Kate Bush - Running Up That Hill - geleend motiefje. Thank You for Your Love een gospelsong volgens het evangelie van Antony. Ook is er de liefde, de emotie die maakt dat het lijkt dat je alles weer voor het eerst ziet. 'Tenderly renewed,' zingt hij met een fluwelen vibrato, 'your face and my face, tenderly renewed.' Want dat is het ook: Antony koestert zijn muziek als een kind de glanzende driewieler die hij zojuist heeft gekregen voor zijn derde verjaardag. Met verwondering, dankbaarheid en schaamteloze oprechtheid.