Spring naar de content

Voorlopig geen groene zeilreis voor Wubbo Ockels

Het groene Ecolution-schip van ruimtevaarder Wubbo Ockels is afgelopen woensdag tot zinken gebracht. De schade leek in eerste instantie beperkt - het schip lag één meter onder water - maar de politie spreekt van een schadepost van ruim 1 miljoen euro. Zo zijn binnen in de boot leidingen doorgesneden, zodat een grote hoeveelheid water naar binnen is gestroomd. De binnenkant is ernstig beschadigd, maar de buitenkant lijkt intact gebleven. Ockels is nu drifitig op zoek naar de daders. Wie het gedaan heeft vindt hij niet interessant, wel wil Ockels weten waarom zijn schip tot zinken is gebracht. Hij is bereid 10.000 euro te betalen voor de gouden tip.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

(Lees verder onder het filmpje.)
<embed src="http://pauwenwitteman.vara.nl/typo3conf/ext/vara_flashplayer/player/player.swf" AllowScriptAccess="always" width="410" height="250" bgcolor="262626" allowfullscreen="true" flashvars="config=http://pauwenwitteman.vara.nl/index.php%3Fid%3D1548%26type%3D9010%26tx_varaflashplayer_xmlgenerator%5Bconfig%5D%3D7658%26tx_varaflashplayer_xmlgenerator%5Bembed%5D%3D1%26cHash%3D66dcb9087c673d1512081573f9d6aff2" ></embed>

In de ruimteglossy WUBBO werd naast de vele interessante artikelen over de wetenschapper ook geschreven over zijn plannen. Zo stond het groen zeilen ook hoog op Wubbo's verlanglijstje.

Daarom kwam er speciaal de Ecolution, een hightech schip dat in Groningen afgebouwd is en bedoeld was als prototype van een zeilschip dat zich qua energievoorziening helemaal zelf kan bedruipen. Groener dan de Ecolution kan een schip bijna niet worden. Twee propellors tussen de roeren wekken geven tijdens vier dagen varen voldoende elektriciteit om alle boordsystemen een maand te laten draaien.

Ook warmtepompen en zonnecellen maken het schip onafhankelijk van fossiele brandstoffen. En aan boord werden uiteraard ook zo veel mogelijk duurzame materialen gemaakt. De Ecolution werd in augustus dit jaar te water gelaten en heeft altijd als eind-doel gehad: een wereldreis van Wubbo Ockels met zijn vrouw Joos.

Onderwerpen