Spring naar de content

Antoinette Hertsenberg

Antoinette Hertsenberg (Den Haag, 1964) presenteert Opgelicht?! en TROS Radar. Het maandblad Opzij riep haar onlangs uit tot machtigste mediavrouw van Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik ben een gelukkig en tevreden mens. Ik ben blij met mijn gezin en het werk dat ik doe. Hoewel de basis van mijn programma's goed is, zoek ik toch altijd naar de volgende stap: hoe kunnen we het de volgende aflevering nog beter invullen? Ik ben nu tevreden, maar heb de blik altijd vooruit.

Lijkt u op uw vader?

Het gevoel voor humor en mijn gemoedelijke kant heb ik van hem. Mijn felheid komt van mijn moeder.

Aan wie ergert u zich?

Aan banken en verzekeraars. Doorsnee burgers denken nog steeds dat het een soort huisvaders zijn die goed voor ze zorgen, terwijl het gewoon commerciële organisaties zijn die mensen zoveel mogelijk geld afhandig maken.

Wie zijn uw helden?

Ik heb alleen anonieme helden: mensen die zich inspannen om levens van anderen beter te maken zonder dat ze daar direct zelf belang bij hebben. Zoals verpleegsters, juffen, meesters en pleegouders.

Wat zijn uw dagdromen?

Dat ik weer tijd heb om te schilderen of een oud kastje op te knappen. Dat geknutsel is altijd een hobby van me geweest. De laatste twintig jaar heb ik daar de tijd niet meer voor genomen.

Wat is uw grootste angst?

Ik heb drie kinderen, van tien, twaalf en dertien. Ik wil heel graag dat ze goed terechtkomen. Alles wat daarin mis kan gaan, is een angst.

Bidt u weleens?

Elke dag. Mijn opvoeding was katholiek. Inmiddels ben ik zevendedagsadventist.

Bent u aantrekkelijk?

Ik ben een heel open persoon. Je weet goed wat je aan me hebt, je kunt met me lachen en ik probeer op een prettige manier direct te zijn. Ik denk dat dat aantrekkelijk is. Qua uiterlijk ben ik aantrekkelijk genoeg om wekelijks op televisie te verschijnen.


Wat is uw definitie van geluk?

Dat je de positieve aspecten van het leven - zoals vreugde en liefde - kunt accepteren en ervaren. Als je er blij van kunt worden en het kunt delen met anderen, is dat geluk.

Bent u monogaam?

Ja. Niko en ik zijn veertien jaar getrouwd, en we willen graag samen oud worden.

Waar schaamt u zich voor?

Voor de ontevredenheid die sinds een jaar of vijf in Nederland heerst. Ik was trotser toen we een opener en toleranter land waren. Als buitenlanders mij erop aanspreken, schaam ik mij ervoor.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Toen mijn broer onlangs een dochtertje kreeg. Hij is al wat ouder. Ik ben heel blij dat hij toch nog de kans heeft gekregen om vader te worden en een gezin te hebben.

Wie is uw grootste liefde?

Niko Koffeman, mijn man.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn huis. We wonen op de Veluwe en hebben een weiland achter ons huis. Als ik 's avonds laat uit Hilversum kom, schijn ik met groot licht altijd even over het veld. Daar staan bijna altijd edelherten. Het is steeds weer een geluksmoment.

Hoe ontspant u zich?

Door tv-series op dvd te kijken. The Wire staat bij mij op eenzame hoogte.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van Niko. Hij heeft een groot inzicht in maatschappelijke processen, hoe publiciteit werkt en hoe je dat kunt inzetten.

Hoe moedig bent u?

Ik ben niet bang om mijn nek uit te steken. Niko en ik waren op vakantie in de Dominicaanse Republiek. Een politieagent nam onze paspoorten af en ging achter in onze auto zitten. Hij wilde geld zien. Ik heb boos de paspoorten uit zijn handen gegrist en hem uit onze auto gejaagd. Dat was roekeloos, maar wel moedig.


Welke eigenschap waardeert u in een man?

Zorgzaamheid en betrokkenheid.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Ik waardeer het als ze humor heeft en initiatief neemt. Ze moet niet te volgzaam zijn.

Wat is uw grootste ondeugd?

Terwijl ik de tijd er helemaal niet voor heb, kijk ik soms veel afleveringen van een dvd-serie achter elkaar. Ik sla daarin weleens door. Dan is het hele huis een puinhoop en zit mama toch de ene na de andere aflevering te kijken.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik van Radar het best bekeken consumentenprogramma van Nederland heb gemaakt.

Wat is uw grootste mislukking?

Die heb ik niet. Ik heb weleens programma's gedaan die niet zo zijn aangeslagen, maar dat heb ik me nooit persoonlijk aangetrokken.

Gelooft u in God?

Ja. Ik kan maar niet geloven dat de aarde uit toeval zou zijn ontstaan.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik denk dat erg veel bedrijven en ondernemers hebben geleden onder het feit dat ze in Radar zijn behandeld.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

De directeur van de Dierenbescherming toen ik daar begin jaren negentig werkte. Na tweeënhalf jaar heb ik vanwege hem mijn ontslag ingediend. Het was duidelijk dat het tussen ons niet boterde.

Wat is de beste plek om te wonen?

De Veluwe.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Zelfbeklag is een goede manier om ongeluk te stimuleren, maar je kunt het niet voorkomen.

Wat is uw devies?

Kijk niet te veel achter of voor je. Geniet van het moment.