De Pers straks persbureau?

import de kring 21 jan 2011 Cultuur

Wie is nu ‘s lands slimste voetbal- en mediarijkaard: Marcel Boekhoorn (NEC & De Pers, volgens Quote goed voor 1,3 miljard euro) of Joop Munsterman (FC Twente & ex-Wegener, 6 tot 10 miljoen)?

Vorige week bracht de geplaagde uitgever Wegener naar buiten dat het in één keer 63 miljoen euro afschrijft omdat een elfjarige deal met De Pers negatief uitpakt. De afspraak – in ruil voor zestien miljoen euro per jaar mag Wegener advertentiepagina’s verkopen in de gratis treinkrant – was te rooskleurig voorgesteld. De advertenties leveren veel te weinig op. Volgens Het Financieele Dagblad spoelt minibedrijfje De Pers daarmee 56 procent weg van de gehele winst die het veel grotere Wegener in 2009 behaalde.

Voorlopige conclusie: Boekhoorn wint op alle fronten.

Maar is dat wel zo? Volgens ingewijden wil Wegener voor de eerste katernen van zijn GPD-kranten – zoals het Eindhovens Dagblad, de Gelderlander en PZC – kopij van De Pers gaan gebruiken. Da’s snugger. En wel zo goedkoop. Klopt het gerucht? “Volgens mij is dat intern weleens gezegd door Munsterman,” reageert De Pers-hoofdredacteur Jan-Jaap Heij. Concreet is er nog niets. “Bij mijn weten hebben ze bij Wegener volgend jaar wel een aflopend contract met persdienst GPD.”

Weglopen bij de ‘oude persbureaus’ is een trend: onlangs zegde NRC Handelsblad haar contract met het ANP op.

Vastomlijnde plannen heeft Heij echter nog niet gezien, maar hij staat niet onwelwillend tegenover het idee. “Het zou van de merites van het plan afhangen. Elk plan dat journalistiek en commercieel interessant is, bekijken we met bijzondere aandacht.” De nauwere samenwerking zou zijn marktaandeel aanzienlijk vergroten: de zeven GPD-dagbladen van Wegener hebben een gezamenlijke oplage van ruim 800.000.

Joop Munsterman was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Overigens gaat het beide persbedrijven financieel niet geweldig: Wegener had aan het eind van 2010 een nettoschuld van 88 miljoen euro; Mountain Media, de BV waarin Boekhoorn De Pers heeft ondergebracht, kampt volgens de laatste cijfers (die alweer dateren van eind 2008) met een negatief eigen vermogen van bijna vijftig miljoen.

Reageer op artikel:
De Pers straks persbureau?
Sluiten