Spring naar de content

Valt de stroom uit? Neem een dataduif!

Stel je voor: de stroom valt uit. Niet even, maar langdurig. Wat doe je dan? Gelukkig is er nu het Autark-netwerk. Slimme mensen die nadenken over maatregelen bij rampen. Of toch niet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Het Autark-Netwerk is opgericht door Klaaz uit Sneek, ‘naar aanleiding van de huidige toestanden en perikelen’ (welke dat zijn, wordt niet helemaal duidelijk). Hij besloot een netwerk op te richten dat nadenkt over alternatieve vormen van verwarming, koeling, communicatie en wat dies meer zij. Let wel, het gaat hier niet om een korte stroomuitval. “Wat als het jaren gaat worden dat er geen of weinig energie is! Dan zullen we lang voor die tijd al een overlevingsstrategie moeten hebben door onder andere zelf groenten te kweken!”

Jarenlang geen stroom, je moet er niet aan denken. “We zijn vreselijk afhankelijk geworden van elektriciteit,” constateren ze bij het Autark-netwerk. “Ik denk dat het grootste en meest belangrijkste probleem waar we ons echt op moeten focussen: hoe bereiken we elkaar als er geen elektriciteit meer onze huizen binnenstroomt en de post niet bezorgt wordt? Hoe komen we aan veilig drinkwater als de kraan afgesloten wordt?”

Op een nog bescheiden forum, gehuisvest op de complotwebsite Argusoog, druppelen de ideeën inmiddels binnen. Over rugzakken met noodvoorraden, het verzamelen en distribueren van plantenzaden en het zuiveren van drinkwater. En over de communicatie dus. Klaaz opperde al het idee om desnoods dataduiven in te zetten. Stekkerdoos21 werkt dit concept nader uit: “Wat als we die oude postduif eens ‘nieuwe’ post laten vervoeren. Bijvoorbeeld een MicroSD-kaart in plaats van een brief. Ze wegen maar een paar gram dus een duif zou deze prima met zich mee kunnen dragen… Dus stel je voor dat je een postduif neemt en je bindt aan ieder pootje een MicroSD-kaart van 32 Gigabyte (dus in totaal 64 Gigabyte) en je laat hem vliegen van Rotterdam naar Amsterdam.”

Ja, nu lacht u nog om de jongens van het Autark-netwerk. Maar u zult ze nog dankbaar zijn als de stroom in Nederland gedurende een paar jaar is uitgevallen. Dat is immers een realistisch gevaar dat ons elk moment bedreigt. Zeker gezien ‘de huidige toestanden en perikelen’.

Onderwerpen