Spring naar de content

Wéér een aangifte: Joden-zijn-dik-columniste Raja Felgata is terug!

De omstreden columniste Raja Felgata heeft aangifte van smaad en laster gedaan tegen publicist Peter Breedveld. De hoofdredacteur van weblog Frontaal Naakt, die onlangs onder vuur van De Telegraaf kwam te liggen, heeft de toorn van Felgata gewekt omdat hij haar ‘antisemitische oprisping‘ een ‘antisemitische oprisping’ heeft genoemd. Peter Breedveld: “Kent ze geen enkele schaamte? Gelooft ze werkelijk dat ze ook maar enigszins in haar recht staat? Wat is dat in vredesnaam voor mens?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Felgata is schijnbaar gek op aangiftes. Zo sleepte ze in het verleden bijkans de gehele redactie van HP/De Tijd voor de Raad voor de Journalistiek. Een zaak die ze echter op alle punten verloor. En nu is Breedveld dus aan de beurt. Eind vorig jaar schreef hij een beschouwende column over antisemitisme, en ook Felgata en haar Joden-zijn-dik-affaire komen daar in voor. En dat pikt Felgata, die inmiddels commissievoorzitter Vrouw is bij het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), dus niet.

Omdat Breedveld in zijn column Felgata’s schrijfsel een ‘antisemitische oprisping’ heeft genoemd, is zij nu naar de politie gestapt. Wegens ‘moddergooien’, aldus de agent van dienst tegen Breedveld. Breedveld laat zich daar niets aan gelegen: “Ik wens me zonder vrees te kunnen uitspreken tegen antisemitisme en racisme. Ik wens in verzet te kunnen gaan tegen de verhuftering van de samenleving.” Zijn schrijnende verslag van de kwestie leest u hier.

Enfin, volgens ons hoeft Breedveld zich niet al teveel zorgen te maken. Tenminste, als de behandelend officier van Justitie even kijkt naar de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. Want die zegt duidelijk dat de uitspraak van Felgata niet in de haak was. Wij citeren:

Het standpunt van klaagster dat ten onrechte is gesuggereerd dat zij antisemitische uitspraken heeft gedaan, volgt de Raad evenmin. De passage “Alle joden zijn vrouwonvriendelijk en meestal dik. Maar dat komt omdat de meeste joden rijk zijn. Welvaartsjoden zijn altijd dik.” is een letterlijk citaat uit de open brief van klaagster.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.