Spring naar de content

AKSIE! Femke Halsema valt Louis Vuitton aan

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Ambteloos burger Femke Halsema gaat het Franse modeconcern Louis Vuitton kapot maken. Wat is er aan de hand? Kunstenaresse Nadia Plesner maakte in 2008 T-shirts met nevenstaande afbeelding. Een zielig jongetje uit het door een burgeroorlog verscheurde Darfur. Met in zijn hand een op een Louis Vuitton-product gelijkende handtas en een geestig hondje. Naar eigen zeggen een aanklacht tegen de media die vooral aandacht had voor Paris Hilton, haar handtassen en haar hondje. Louis Vuitton was not amused: dat werd rechtbankwerk.

Onder druk van het modemerk stopte Plesner met de productie van haar T-shirts. Maar vrije geest dat ze is, besloot ze de afbeelding toch te gebruiken in een op Picasso gebaseerd werk genaamd Darfurnica. En dat trekken de Fransen heel erg slecht. Zolang haar schilderij te zien is moet Plesner 5000 euro per dag betalen, een rekeninmg die inmiddels is opgelopen tot een kleine 200.000 euro.

“En dat moeten we toch niet willen met z’n allen,” dacht Femke Halsema die een aktie op haar weblog en Twitter is begonnen. “Overigens vind ik Paris Hilton met een Vuitton-tas slechtere reclame voor het bedrijf,” aldus de oud-politica.

En daar heeft Halsema wel een punt. Want sinds wanneer laten wij Franse modebedrijven bepalen wat Deens-Nederlandse kunstenaars op het doek schilderen? U bereikt de Fransen door dit bericht van Halsema te re-tweeten via dat vermaledijde Twitter. Demonstreren doet u bij de Nederlandse importeur van Louis Vuitton in Baarn. Dat is niet mijn tas, vriend!