Spring naar de content

D66-politicus: geef Bert Brussen geen werk

MET UPDATE – Het Amsterdamse duo-deelraadslid Jeroen Mirck van D66 roept op internet op om freelance internetfenomeen Bert Brussen geen werk meer te geven. Brussen, oud-HP/De Tijd en nu actief als weblogger bij opiniewebsite GeenStijl, is woest. Hij schreef een open brief aan de Amsterdamse afdeling van D66. Volgens Brussen is een grens overschreden. “Het is toch weerzinwekkend dat je wel filmpjes van Boris van der Ham voor je kiezen krijgt waarin hij de liefde voor de vrije meningsuiting bezingt en je tegelijkertijd D66’ers ziet oproepen om mij geen opdrachten meer te geven.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo liet Mirck op een website voor mensen uit de mediawereld weten dat Brussen een ‘prutser’ is en dat het onverstandig is [[popup file=”2011-03/mirck1.jpg” description=”om hem in te huren” alt=”.” align=”inline” ]]. Ook beweert Mirck dat Brussen ‘werkloos’ is. Brussen is boos en stuurde een e-mail aan D66 Amsterdam en plaatste die ook op zijn eigen weblog. De Amsterdamse democraten hebben vooralsnog niet gereageerd.   

Vervelende toestand, meneer Brussen.
“Ach, vervelend, vervelend, zo gaat dat met webloggen. Daar gaat het er hard aan toe. Maar we hebben het hier over een politicus! Een raadslid van D66! In de grootste stad van Nederland nog wel. En als het nou een PVV of Leefbaar-raadslid was, maar nee, D66! Dat is die partij die telkens zo hamert op respect en fatsoen. Die partij die zichzelf zo ‘sociaal’ noemt. En liberaal nota bene! Wat is er liberaal aan het oproepen van opdrachtgevers om mij werk te weigeren? Als politicus nog wel. Ik ben dit soort gore hypocrisie gewoon stront- en stront zat. Als je wilt straatvechten, prima, maar ga dan niet in de politiek zitten. Daar heb je een voorbeeldfunctie, punt.”

Maar u werkt zelf voor GeenStijl. Typische gevalletje uitdelen maar niet willen ontvangen?
“Zoals gezegd: normaal hoort dat bij het werk. Maar ik laat me dit niet zeggen door een D66-politicus. Al helemaal niet door een D66-politicus uit Amsterdam-West, alwaar D66 zo’n beetje kapot is gegaan door amateurisme en ziekelijke machtswellust. Iedereen weet inmiddels hoe kinderachtig Amsterdamse D66’ers zijn, maar er zijn grenzen. Dit was zo’n grens. Waarom denk je dat ik niet in de politiek zit, en ook nooit zal zitten? Omdat ik mij niet wil laten beklemmen door bepaalde normen en waarden. Ik zeg niet dat ik fatsoenlijk ben. Ik zeg niet dat ik moreel superieur ben. Ik zeg niet dat we fatsoenlijk moeten zijn. Anders zou ik niet meer normaal mijn werk kunnen doen vanwege mijn eigen hypocrisie. Wie er voor kiest in de politiek te gaan, levert bepaalde vrijheden in. Simpel.”

Wat zijn uw vervolgstappen als D66 niet reageert?
“Dan blijf ik het net zo lang wereldkundig maken tot D66 wél reageert. Ik mag aannemen dat Het Parool wel zal smullen van D66’ers – democraten met zogenaamd een grote liefde voor de vrijheid van meningsuiting – die er op uit zijn iedereen die hun mening niet deelt openlijk dwars te zitten. Want daar gaat het hier om: Jeroen Mirck houdt helemaal niet van de vrije mening, Jeroen Mirck houdt alleen van de mening die volgens hem fatsoenlijk genoeg is. Bah!”

Nou, nou…
“Laat hem lekker in Noord-Korea gaan wonen. Deze man snapt de grondbeginselen van de democratie niet eens. Het is toch weerzinwekkend dat je wel filmpjes van Boris van der Ham voor je kiezen krijgt waarin hij de liefde voor de vrije meningsuiting bezingt en je tegelijkertijd D66’ers ziet oproepen om mij geen opdrachten meer te geven en zelfs hoort beweren dat ik ‘geen recht van spreken heb’. Pardon? Hoe sociaal-liberaal is dat precies?”

UPDATE, 17.46 uur – Mirck heeft zojuist in het verslag van 17 maart op Amsterdam Centraal waarin hij Brussen ‘beroeps-werkloze’ noemt de formulering veranderd. Brussen is nu een ‘Geenstijl-haatzaaier’. | BP

Onderwerpen