Spring naar de content

Wat nou, geen Mulisch?

Waarin Harry heus vertegenwoordigd was op het Boekenbal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het Boekenbal, dat tot in de vroege uurtjes voortduurde, zou het eerste zijn zonder Mulisch, maar dat gerucht bleek overdreven. Van zijn nageslacht liepen hier dochter Frieda en zoon Menzo rond, en Harry Zelf was vertegenwoordigd als kunstwerk van beeldend kunstenares Denise Cecile. Harry’s konterfeitsel bleek samengesteld uit de brokstukken van een puinhoop – sommige details zijn te leuk om niet te vermelden. Kader Abdolah, de schrijver van het Boekenweekgeschenk, gooit volgens velen de hoogste ogen als Mulisch’ vervanger op aarde. Zijn voorname verschijning en allochtoonse komaf heeft Kader alvast met Harry gemeen. En Kader is al door de Paus ontvangen. Dat heeft hij op Harry voor, die alleen belet kreeg bij Fidel.

Het was dit jaar zo lastig om het Bal binnen te komen dat de Volkskrant zijn lezers vier methoden verklapte om de locatie wederrechtelijk te betreden. Maar daartoe hoefden Volkskrant-baas Philippe Remarque en zijn vrouw Sylvia Witteman zich niet te verlagen. De foto is genomen in de zeer vroege uurtjes, te zien aan de inmiddels lodderige oogjes van de beroemde columniste.

Aan beroemdheden was hier als vanouds geen gebrek. Foto drie is van Erik van Muiswinkel en zijn vrouw Paulien Schoof.

Als iconoclast verjoeg Erik ooit de complete familie Meijsing met één dodelijk zinnetje van het podium van de Stadsschouwburg. De Meijsings waren Boekenbaltechnisch gezien bezig met een ernstig geval van acteerkunst, toen iemand in de zaal riep: “Jongens, binnenkomen! Eten!” Het gezelschap, dat juist de top van de Parnassus meende te hebben bereikt, tuimelde hard en diep. Tussen Erik en de Meijsinkjes kwam het nooit meer goed.

Foto vier is de Vlaamse sterauteur Tom Lanoye, die zijn nichtje Eefje had meegenomen. “Nichten onder elkaar!” riep de altijd behulpzame auteur. De opmerking is vooral leuk als je weet dat Tom van de herenliefde is (en natuurlijk wist u dat). Eefje vulde intussen haar dameskarbies met een overmaat aan consumptiemuntjes. Jawel lezer, de gasten betalen hun eigen drank. Als de CPNB twaalfhonderd schrijvende types van acht tot twee zou moeten vrijhouden, konden ze de tent wel opdoeken.


Nop Maas en Bert de Groot zijn broeders in de Reve-kerk. Nop is biograaf van de Volksschrijver, Bert gaf de vent jarenlang uit. De Groot was bedroefd over de uitspraak van HP/De Tijd dat hij voor half geld met de tram zou mogen. Dat duurt nog minstens vijf jaar! Ondertussen werd hij er thuis maar mee geplaagd, vooral door schoonzoon Frénk van der Linden, die ons grijnzend toevertrouwde: “Dat hangt nu ingelijst boven de schouw in huize De Groot.”

De foto’s van beeldschone vrouwen en hun zonder uitzondering ravijndiepe decolletés houdt u tegoed. Foto zes is van Franca Treur.

Zij valt weliswaar beslist in de eerste categorie, maar heur gewaad was dit jaar wat aan de zedige kant – dus conform haar gereformeerde Zeeuwse succesdebuut Dorsvloer vol confetti.

Onderwerpen