Spring naar de content

PVV wil sancties tegen rabbijnenopleiding

De PVV wil sancties tegen de Amsterdamse rabbijnenopleiding NIS. “Het is natuurlijk niet goed als een hbo-instelling, of iets wat daar op lijkt, slordig met gemeenschapsgeld omgaat,” zegt onderwijswoordvoerder Harm Beertema naar aanleiding van het HP/De Tijd-artikel over de in opspraak geraakte rabbijnenopleiding in Amsterdam. Volgens het Tweede Kamerlid speelt met name de UvA een kwalijke rol. En ook de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie gaat niet vrijuit. De rabbijnenopleiding zelf? “Als het verhaal klopt, zullen er zeker sancties tegen de NIS volgen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat vindt u van het onderzoek dat HP/De Tijd deed naar de rabbijnenopleiding?
Harm Beertema: “Het is natuurlijk niet goed als een hbo-instelling, of iets wat daar op lijkt, slordig met gemeenschapsgeld omgaat. Maar ik wil zelf eerst contact hebben met de NIS, en zeker ook de UvA. De UvA heeft immers de contractuele verplichting om de kwaliteit te bewaken. Een ander probleem waar ik al meer op heb gehamerd, is dat de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie helemaal vooraan in het traject zit, maar dat er daarna niet of nauwelijks nog controle wordt uitgevoerd. Dat moet veranderen.”

Moeten we niet gewoon stoppen met het subsidiëren van zulke religieuze opleidingen?
“Dat weet ik niet. Het is wellicht een optie om te bestuderen. Daarvoor ken ik de situatie niet goed genoeg. Wat ik wel weet, is dat het keer op keer misgaat bij de accreditatie van zulke instellingen.”

Wat zou er met de NIS moeten gebeuren?
“Als jullie cijfers kloppen, en uit mijn eigen onderzoek komen dezelfde resultaten, dan kan dat natuurlijk niet. Dan zullen er ook sancties volgen voor de NIS.”

U klinkt niet heel erg geschokt.
“Nou ja, ik zie heel veel gekke dingen voorbij komen, dat is een beetje slijtage. En nogmaals: ik vind het verhaal een beetje een uitgesponnen hype. Als ik jullie nog een tip mag geven voor een volgend verhaal: de alternatieve vakbond AVV. Daar lopen publiek en privaat geld op dubieuze wijze door elkaar.”

Als de NIS een islamitische school was geweest, had de PVV direct moord en brand geschreeuwd.
“Nee hoor, ik verbaas me alleen wel over de grootse wijze waarmee jullie uitpakken.”

Het feit dat de NIS een joodse school is heeft daar niets mee te maken?
“Nee hoor, we leggen altijd eerst contact met de instelling zelf, daarna met het ministerie. En pas daarna komen we zelf naar buiten. Ik heb trouwens nog een andere tip: bij het ROC in Amsterdam wordt heel vreemd omgegaan met ziekmeldingen.”