Spring naar de content

Volksrevolutie in de paleizen

De burger rukt op aan de Europese hoven. De Britse prins William huwt volgende week zijn middenstandsbruid Kate, in andere vorstenhuizen zijn inmiddels barmeisjes en sportschoolhouders ingetrouwd. Analyse van een opmerkelijke trend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Haar moeder was stewardess, haar vader werkte bij het grondpersoneel van een Britse luchtvaartmaatschappij. Beide ouders moesten krom liggen om hun oudste dochter naar een dure kostschool te sturen. Daar werd ze vreselijk gepest, vooral vanwege haar goedkope kleding en spichtige uiterlijk. Maar volgende week wordt Kate Middelton, het meisje waarop snobistische klasgenotes spuugden, de volgende kroonprinses van Windsor. Vanaf dat moment zal ze door het leven gaan als princess Katherine, vrouw van de aanstaande koning van Groot Brittannië. Princess of Wales. Koninklijke hoogheid. Lekker puh.
Het verhaal van Kate Middleton is zo clichématig dat het afkomstig lijkt uit het toetsenbord van een scenarioschrijver zonder inspiratie. Zelfs haar achternaam klinkt alsof hij is bedacht door iemand die voor een grote filmstudio werkt; Middleton als weinig subtiele verwijzing naar een middenklasse-afkomst. Van lelijk eendje tussen de rijke bitches naar gracieuze prinses die door een dankbaar volk in het hart wordt gesloten. Een verhaal bol van de balboekjes, boze stiefmoeders en romantische misverstanden. Negentig minuten intriges en verwikkelingen. Je ziet de roze filmposter al voor je.
Maar het verhaal van princess Kate heeft meer lagen dan de gemiddelde Hollywood romcom. Onder alle mierzoete truttigheid staat Middleton voor de emancipatie van gewone burgers. De stewardessendochter schaart zich een ontwikkeling waaraan bijna alle koningshuizen in Europa meedoen: het volk marcheert de paleizen binnen. Niet met hooivorken, vurige toortsen en rode vlaggen, maar met een huwelijkscontract, aan de hand van vorstelijke personen. De tijd dat prinsen per definitie trouwden met adellijke meisjes, en prinsessen alleen de keus hadden uit landjonkers en hertogen, is definitief voorbij. Gearrangeerde huwelijken maken plaats voor verbintenissen uit liefde.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.