Belgische toestanden: koning zonder land
We dachten dat we met Arend Jan Boekestijn de top van het Koninklijke Lekken wel hadden bereikt, onze zuiderburen maken het nog bonter. Het colloque singulier, de Belgische pendant van het Geheim van Noordeinde, is geschonden en niet zo’n klein beetje ook. De Belgische koning Albert II zei in oktober vorig jaar nieuwe verkiezingen in het in een politieke impasse verkerende land te zullen blokkeren. Probleem: daar gaat de koning helemaal niet over.
“Ze kunnen voor mijn part nog vijf maanden onderhandelen als ze dat willen, maar ik teken nooit een besluit om naar nieuwe verkiezingen te gaan. Ik zal dat niet toelaten! Daar is geen sprake van,” brieste de Belgische vorst eind vorig jaar. Het lijkt erop dat de bron voor deze uitspraak uit meerdere partijvoorzitters bestaat die de afgelopen maanden geregeld op het paleis moesten verschijnen. Eén en ander valt te lezen in het boek Koning zonder Land van Steven Samijn en Martin Buxant. Door de vele gesprekken met de entourage van de 76-jarige vorst geeft het boek een uniek inkijkje in de Belgische monarchie.
De koning is boos en niet zo’n beetje ook. Hij gooide er een heus communiqué uit om zijn ongenoegen over de kwestie te laten blijken. Volgens hem bevat het boek ‘manifeste onjuistheden’. Het paleis is zoals dat in het Vlaams heet ‘niet opgezet‘ met het boek.
Een dag na zijn uitspraak maakt Albert II N-VA-voorzitter Bart de Wever informateur. De Wever is geen vriend van het paleis omdat hij meermaals duidelijk heeft gemaakt weinig om te monarchie te geven. De koning is daar niet al te blij mee en weigert hem daarom de officiele titel ‘Verkenner’ te geven. De Kabinestchef van de monarch, Jacques van Ypersele de Strihou, vindt dat de titel alleen is voorbehouden aan ‘serieuze mensen’. Uiteindelijk wordt De Wever ‘koninklijk opdrachthouder’. U begrijpt, Boekestijn kan hier nog een puntje aan zuigen.