Spring naar de content

ANC: ‘Niet alle blanken zijn boeven’

Zuid-Afrika kennen we allemaal als dat land waar Nelson Mandela  op vredelievende wijze een einde maakte aan de appartheidregime en inwisselde voor een volwaardige democratische systeem. Sinds 2009 is de populaire – maar omstreden – Jacob Zuma de de macht. De toon tussen hem en Mandela is een wereld van verschil: “Ons moet die grond sonder betaling vat, want die wittes het ons land gevat sonder om te betaal en dit in wildplase omskep.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ok, die uitspraak is niet van Jacob Zuma zelf, maar van Julius Malema. En wie is Julius Malema ook alweer? Nou, in de eerste plaats is hij de president van de machtige ANC Jongerenbeweging. Maar veel bekender is Julius door de dagelijkse stroom racistische opmerkingen, de hysterische manier van communiceren en zijn grenzeloze domheid in het algemeen. O ja, hij probeerde ook ooit Twitter af te sluiten wegens te veel humor.

Julius Malema kun je dus gerust een grote grap noemen, maar wel een gevaarlijke. Jacob Zuma noemt hem de toekomstige leider van Zuid-Afrika. Zelf vergelijkt Julius Malema zich met Robert Mugabe. Hij ziet dan ook veel in de Zimbabwaanse manier van onteigenen van land van blanke boeren. Afgelopen zaterdag ging hij er weer vol in:

“Ons moet die grond sonder betaling vat, want die wittes het ons land gevat sonder om te betaal en dit in wildplase omskep. Die stelsel van gewillige verkoper, gewillige koper het mislukt. Wanneer ons saamstem hulle het ons land gesteel, kan ons saamstem hulle is misdadigers en moet só behandel word.”

Dit gebeurde onder de neus van president Jacob Zuma, die volgens de Afrikaanse krant Die Burger de hele speech tjoepstil was. Verder liet hij weten dat Helen Zille, politiek leider van de Democratic Alliance, nooit president zal worden zolang hij leeft omdat ze geen echte vrijheidsstrijder zou zijn.

Wordt het weer tijd om een vrijwilligersleger op te zetten en ‘de enige echte blanke stam van Afrika’ te redden van de ondergang? Of is dat dan weer racistisch? Moeilijk, moeilijk…