Spring naar de content

Kijken: debat over de Arondéuslezing

Omdat de Tweede Kamer met reces is en we dus strikt genomen weinig te doen hebben duiken we vandaag even de provincie in. De provincie Noord-Holland om precies. Daar gaan de Provinciale Staten straks in debat over het afgelasten van de Arondéus-lezing van Thomas von der Dunk. Want wat is er nou precies gebeurd? Heeft Hero Brinkman nou echt geprobeerd de lezing te verbieden? Of hebben CDA en VVD aan zelfcensuur gedaan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Progressief links is de afgelopen tijd vol op het orgel gegaan: de PVV tornt aan de vrijheid van meningsutiing roeptoeterde een niet nader te noemen opiniewebsite van de VARA. Vooralsnog is er geen enkel bewijs gevonden dat Hero Brinkman de lezing daadwerkelijk wilde verbieden. Daarbij dient echter wel aangetekend te worden dat Brinkman een dreigement heeft geuit. "Ik heb toen gezegd: als jullie deze antisemiet Von der Dunk een podium geven om zich tegen de PVV af te zetten, zal ik hem niet alleen in het debat bij de enkels afzagen, maar dan is het misschien ook de laatste Willem Arondéus Lezing geweest."

Kijk, en dat is dus niet zo'n deftige opmerking. Maar daar dient weer te worden aangetekend dat de kans klein is dat de PVV op eigen houtje zo'n lezing kan verbieden. Want ongeacht wat sommigen menen te moeten opperen zijn de Provinciale Staten van Noord-Holland nog steeds een democratie. CDA en VVD besloten de lezing overigens af te gelasten. Het woord 'zelfcensuur' doemt op. Commissaris der Koningin Johan Remkes (VVD) vond dat een besluit van niets en ging gewoon kijken naar de Hagepreek.

Het wordt hoe dan ook een spannend debat. En dat debat volgt u hier. Aanvang 16.00 uur, het debat begint vermoedelijk rond half vijf.

Onderwerpen