Spring naar de content

PvdA-censuur: ‘Liefdevol lid’ mag column niet plaatsen

De PvdA worstelt overduidelijk met de discussie over het voorgenomen verbod op onverdoofd ritueel slachten. Misschien is er zelfs sprake van een schisma. De Kamerfractie lijkt – het ‘u draait en bent niet eerlijk’ ligt op de loer, moet u weten – het voorstel van de Partij voor de Dieren te willen steunen, Amsterdam ligt dwars. Liefdevol lid, nom de plume van Marcel Duyvestijn, schreef een column over de kwestie, maar die werd door de redactie van PvdA.nl geweigerd. Opmerkelijk, omdat Duyvestijn vaste columnist is van de website. Censuur bij de PvdA?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Duyvestijn betoogt dat het lijkt alsof de PvdA ‘de vierde religieuze partij van het land’ is: “Zeker als ik al die PvdA’ers op de rituele barricade zie die de partijtop erop wijzen dat ze rekening moet houden met haar religieuze achterban. Het zou goed zijn als wij tegen al die voorstanders van ritueel slachten zeggen: wij zijn een progressieve partij die altijd de nieuwste inzichten hanteert. Wij zijn de partij van vooruitgang.”

De columnist wijst op de uitspraken van het Eindhovense PvdA-raadslid Ertan Isik. Hij stelt dat Allah meer weet van dierenwelzijn dan Marianne Thieme. “Het ritueel bestaat al 1400 jaar en wordt voorgeschreven door Allah. Hij weet beter dan mevrouw Thieme of dieren al dan niet lijden.” Duyvestijn ergert zich aan de fundamentalistische stellingen die sommige PvdA’ers innemen: “Een volksvertegenwoordiger van de PvdA liet ooit weten dat ze haar eigen kind zou verstoten als ze wist dat hij homo was. ‘Het mag gewoon niet van ons geloof.’ Maar wel van de PvdA, zei ik. Daarover haalde ze haar schouders op.”

Enfin, bij HP/De Tijd hebben we een broertje dood aan censuur. De PvdA en de islam, het blijft moeilijk. De column in kwestie: “En telkens heb ik het gevoel dat de partijtop die onderwerpen met fluwelen handschoentjes wil behandelen.