Spring naar de content

‘Sinterklaas neemt morgen afstand van Franco-regime’

Opmerkelijk bericht zojuist op de redactietelex: zaterdagavond een ingelast Sinterklaasjournaal op Nederland 1. Speculatie alom: is de Goedheiligman overleden? Of is er sprake van een pedo-schandaal in het bisschoppelijk paleis? Onderzoeker Domingo DiValquez van het Delftse Instituut Nederlands-Spaanse Geschiedenis (INSG) denkt het antwoord te weten: Sinterklaas neemt eindelijk afstand van het Franco-regime. “Hij moet over zijn eigen schaduw heenstappen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

DiValquez promoveerde in 1998 op zijn proefschrift ‘De bruine mijter’ over de rol van Sinterklaas tijdens de Duitse Bezetting. De Catalaan doet inmiddels al jaren onderzoek naar de rol van Sinterklaas tijdens het Franco-regime dat duurde van 1939 tot 1975. “Tot nu toe zijn de deuren van het Bisschoppelijk Paleis in Madrid voor mij potdicht gebleken. De hele organisatie rondom Sinterklaas kenmerkt zich door grote zwijgzaamheid.” Ook de Spaanse overheid is weinig loslippig. Volgens DiValquez heeft dat ook nog een andere reden.

Er gaan namelijk al langer geruchten dat het Nederlands Ministerie van Financiën een onderzoek wil instellen naar de Goedheiligman. Zo is het schimmig of hij in Nederland of Spanje belastingplichtig is en ook rondom het afdragen van loonbelasting (Sinterklaas heeft een entourage van zo’n 19.000 Zwarte Pieten) bestaan veel onduidelijkheden. De hete aardappel wordt al tientallen jaren doorgeschoven omdat, volgens een ingevoerde bron rondom het ministerie, “er veel diplomatieke haken en ogen aan zitten. Ook de economische belangen die hiermee gemoeid zijn, zijn groot.”

De Nederlandse Mededingings Autoriteit kampt met eenzelfde probleem. De organisatie pleit al jaren voor een onderzoek naar de Madrileense druk op de inkopers van pepernoten van het Nederlands supermarktwezen. DiValquez herkent zich in dat beeld: “Rondom het  cordon van Zwarte Pieten, voor een groot deel gerekruteerd uit kringen van advocaten en accountants, hangt voortdurend een zweem van geheimzinnigheid en intimidatie.”

DiValquez pleit voor een ‘Ereraad 1939-1975’ die onderzoek moet doen naar de banden tussen Sinterklaas, de Pieten en het Franco-regime. “De Goedheiligman heeft zich nooit klip-en-klaar uitgesproken tegen het Franco-regime. Dat vind ik moreel verwerpelijk. Sinterklaas zou over zijn eigen schaduw heenstappen als hij zaterdag een dergelijke uitspraak doet.” Schrijver dezes kreeg als reactie van het Madrileense Bisschoppelijk Paleis een éénregelige e-mail: “No comentario.”