Spring naar de content

‘Wilders kan nuttig zijn’

De Grieken simpelweg uit de euro kieperen: Geert Wilders oogstte weinig bijval toen hij vorige week met deze ‘oplossing’ kwam. Ook economen zijn ontroerend eensgezind: om onszelf te redden, moeten we de Hellenen redden. De vraag is alleen: wie zijn ‘we’? En kan Wilders toch nog nuttig zijn in de Griekenland-discussie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het antwoord op die laatste vraag is ja, zegt Kees de Kort, financieel analist bij AFS Capital Management. De Kort stelt dat de Europese ministers van Financiën, de banken en de beleggers de Griekse crisis zelf hebben veroorzaakt door a) de monetaire regels niet te handhaven en b) de Grieken veel te gemakzuchtig en veel te goedkoop al die miljarden uit te lenen.

Zelfs De Kort, die bekendstaat als de somberste econoom van Nederland, stelt dat we de Grieken niet uit de euro kunnen gooien. “Dan weten we zéker dat ze hun schulden niet meer kunnen terugbetalen en gaan er een heleboel banken failliet. Dus moeten we accepteren dat de Grieken maar een deel van de schulden kunnen terugbetalen. Zélfs als we hen helpen.”

Maar wie gaat er opdraaien voor de schade? Naar het zich laat aanzien de belastingbetaler, constateert De Kort met afgrijzen. “Ik zeg: laat de obligatiehouders van de banken, te weten pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en particuliere beleggers, dat maar lekker doen. Via de banken, die fungeerden als intermediairs, hebben de Grieken al die goedkope kredieten gekregen. Dus laten zíj hun vorderingen maar voor een gedeelte afschrijven.”

Maar daar hebben de obligatiehouders geen enkel belang bij, en dus lobbyen ze fanatiek om de rekening door te schuiven naar de belastingbetaler, zegt De Kort. “De banklobby is zo machtig dat niemand ‘nee’ durft te zeggen.”

Niet alleen de politiek, ook de wetenschap en de pers – de ‘experts’ van Het Financieele Dagblad en NRC Handelsblad incluis – hebben zich volgens De Kort door de banklobby en het vrije marktdenken laten meeslepen.


“De hele financieel-economische elite is de afgelopen vijftien jaar gewoon in dat verhaal meegegleden. Is op geen enkele manier kritisch geweest. En nu houdt iedereen angstvallig zijn mond, onder het motto: als jij niet uit de school klapt, doe ik het ook niet.”

Wilders’ voorstel om de Grieken uit de euro te gooien mag dan oliedom zijn, de PVV-leider is wel de eerste die stelt dat de belastingbetaler niet voor het collectieve gekluns mag opdraaien, constateert De Kort. “Ik ben benieuwd wanneer Wilders doorkrijgt hoe het zit en dan voorstelt dat de obligatiehouders maar moeten bloeden. Dan kan het nog leuk worden.”