Spring naar de content

Heeft KPN een zetel in de Tweede Kamer?

Wrevel in de Tweede Kamer over het optreden van de VVD in het debat over een heffing voor mobiele diensten. De VVD komt namelijk in weerwil van de oppositie met een wetsvoorstel opdat telecomproviders een prijskaartje aan hun mobiele diensten kunnen hangen. Een voorstel van Afke Schaart die jarenlang lobbyde voor KPN en nu voor de VVD in de Kamer zit. “Het lijkt wel alsof KPN een eigen zetel heeft,” vingen wij op in de wandelgangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Schaart werkte namelijk vanaf 2001 bij KPN, van januari 2008 tot en met juni 2010 was zij ‘directeur Public Affairs’ bij de telecomboer. Een duur woord voor lobbyiste.  Het was haar taak de belangen van KPN voor het voetlicht te brengen, onder meer in de Tweede Kamer. Uitgerekend zij komt nu met een voorstel dat volledig in lijn ligt met die van KPN.

KPN was namelijk het bedrijf dat het startschot gaf voor de hele discussie over netneutraliteit. Begin deze maand werd bekend dat het met Deep Packet Inspection probeerde te meten wat haar mobiele gebruikers doen. Een omstreden methode die in het veld ook wel met  afluisteren wordt vergeleken. De befaamde internetcolumnist Arjan Dasselaar dichtte het bedrijf onlangs een ‘Iraanse allure‘ toe.

Strikt genomen doet Schaart niets fout. Ze werkte voor KPN maar nu niet meer. Het is niet zo dat ze geld verdient aan iets waar ze zelf invloed op heeft, zoals veel van haar collega’s wel doen. Het komt KPN echter niet slecht uit dat haar oud-lobbyiste dit voorstel doet. Wat denkt u?

Onderwerpen