Spring naar de content

‘Duys zou tevreden zijn geweest’

Bijna een miljoen mensen keken gisteren naar de in memoriam-uitzending voor presentator Willem Duys (82), die in de nacht van woensdag op donderdag overleed. Een mooi getal, maar zelf was de alom geroemde tv-presentator wel meer kijkers gewend met zijn talkshow Voor de vuist weg (1963-1979). Zou hij nu wel tevreden zijn? We vroegen het programmaker Bert van der Veer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Meneer Van der Veer, wat vindt u van een miljoen kijkers voor de in memoriam-uitzending?

“In het hedendaagse kijkcijfergeweld is dat heel goed voor een programma dat zomaar spontaan om kwart voor tien op donderdagavond wordt ingelast. Heel acceptabel.”

Maar was Duys dat zelf ook gewend?

“In de beginjaren zat hij zelf met zijn talkshow tegen de acht miljoen kijkers, maar dat was een hele andere tijd. In 1963 was er maar één net. In 1964 kwam er een tweede bij, maar dat stelde niet zoveel voor. Dan is het natuurlijk niet zo moeilijk om zoveel kijkers te krijgen.”

Zou de alom geroemde presentator tevreden zijn geweest, denkt u?

“Hij had met genoegen gekeken naar alles wat gisteravond over hem werd uitgezonden. Nieuwsuur, SBS6, AVRO. Hij was geen man die aandacht vervelend vond en zou zeker tevreden zijn geweest. Dat hij geen acht miljoen meer zou halen zou hij voor lief nemen, zo realistisch was hij ook wel.”