Spring naar de content

Dion Graus is knettergek

Zoals u wellicht heeft meegekregen was vannacht het debat over het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren inzake de onverdoofde rituele slacht en met name het verbod daarop. Dat verbod gaat er niet komen en toch ook weer wel: een typisch Hollandse oplossing. Hoogtepunt was echter het optreden van PVV-Kamerlid Dion Graus. En dat is het voordeel van journalist voor HP/De Tijd zijn: je mag zeggen wat op je hart ligt. Welnu: Dion Graus is knettergek. “Ik vecht als een leeuw voor alle dieren in de fractie.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Laatste spreker in de eerste termijn van de Tweede Kamer was Dion Graus. De flamboyante dierenvriend uit Limburg is redelijk met zichzelf ingenomen, moet u weten. Zo omschrijft hij zichzelf wel als ‘de laatste Limburgse ridder‘. Vannacht, het liep tegen enen, maakt hij het bonter dan ooit. Graus gelooft werkelijk in de riddersage die hijzelf heeft gecreërd. Hij ziet zichzelf als een martelaar en wordt moe van de aanvallen op zijn persoon. “Ik denk vaak: het zal wel aan mij liggen.” Om daar aan toe te voegen: “Dion Quichot.”

Nog nooit had een Kamerlid het zo vaak over zichzelf als Dion Graus afgelopen nacht. “Ik, ik, ik!” zong het rond in de Nationale Vergaderzaal. Na de honderdste ‘ik’ was het velletje vol, verder gaan met turven had geen enkele zin. Ze bleven komen. Na al die ik’s werd het lijdend voorwerp zelf ook wat moe. “Want mijn batterijtje is bijna leeg.” Om daar aan toe te voegen: “Ik heb gezegd.” De beste quotes op een rijtje.

“Dit is rituele marteling.”
Vijf minuten nadat Graus ontkende dit gezegd te hebben over de rituele slacht in een mini-debat eerder die avond.

“Ik ga hier niet alleen over.”
In antwoord op de vraag naar het PVV-standpunt.

“Ik vecht iedere dinsdag als een leeuw voor alle dieren in de fractie.”
Graus over zijn positie in diezelfde PVV-fractie.

“Ik heb een hele grote veterinaire denktank.”
Maar eigenlijk heeft hij die hele fractie niet nodig.

“Ik denk dat alle goden tegen dierenmishandeling zijn, zeker met de kennis van nu.”
Graus adresseert de theologische aspecten van de discussie.

“Ik heb echt geen zin in weer die hele e-mail-diarree over me heen als we uitstellen. “
Pleidooi van Graus om vannacht door te vergaderen. En zo geschiedde. De vergadering werd om 3:21 uur gesloten. Graus was enkele minuten daarvoor al woedend weggelopen. De PvdA nam hem niet serieus, vond hij.

De ontketende Graus kunt u hier terugzien.

(Foto: Jaap Jansen.)

Onderwerpen