Spring naar de content

‘Sporten draait om seks’

“Waarom doen mensen eigenlijk aan sport?” vroeg VK-wetenschapsredacteur en columnist Maarten Keulemans zich af. Waarom zouden we ons in het zweet werken als we ook gewoon lekker onderuit gezakt op de bank kunnen liggen? “Evolutiebiologen vermoeden dat mensen sporten om te laten zien: kijk eens hoe goed mijn genen zijn!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Aan de hand van grote namen uit de biologie zoals evolutionair psycholoog Geoffrey Miller en Desmond Morres, auteur van de Naakte Aap, heeft hij getracht uit te leggen waarom sporten maar om een ding draait; namelijk seks. Met behulp van drie bewijsstukken verklaart Keulemans dat: ‘bij sporten, dames en heren, draait het niet om het spel maar om de knikkers – lager: de knikkers tussen uw benen, welteverstaan’.

Het eerste bewijsstuk is, heel flauw, de prachtige vrouwen die sommige Nederlandse voetballers aan hun arm hebben hangen. Sylvie van de Vaart en Yolanthe Cabau voeren de lijst, uiteraard, aan. Bewijsstuk twee is dat wij Nederlanders vaak naar sportzaken gaan om ons te kleden alsof we net uit de sportschool komen. Je kent het wel, sportschoenen, zweetbandjes. Heel gewoon allemaal. Bewijsstuk drie: niemand vindt het leuk om naar een goed geoliede robotmachine te kijken. Al die moderne foefjes (o.a. strakke schaatspakken) triggeren de mensen minder zoals een lekker portie zweet dat kan doen.

Sporten draait dus om voortplanting?
Keulemans: “Veel mensen denken dat het bij de evolutietheorie survival of the fittest alleen draait om eten en drinken. Overleven. Maar wat veel mensen vergeten is dat voortplanting ook een basis is van ons bestaan.”

Sporten als manier om te laten zien hoe fit je bent?
“Sporten is gewoon een simpele manier voor mannen om als een pauw zijn veren te tonen. Uitsloven en zorgen dat de vrouwtjes op je vallen.”

Waarom schrijft u alleen over sportende mannen? Waarom sporten vrouwen eigenlijk?
“Natuurlijk sporten vrouwen ook, alleen zijn mannen toch echt maatgevend voor die wereld. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat sporten voor vrouwen betekent.”