Spring naar de content

Advocaat De Roy van Zuydewijn in de tegenaanval

Hij behoort tot de eredivisie van de strafrechtadvocatuur: mr. Gabriël Meijers. Het vak geleerd bij Moszkowicz de Oude, inmiddels partner bij Meijers Canatan advocaten te Amsterdam. En één van de raadsmannen van Edwin de Roy van Zuydewijn. Deze week werd bekend dat prins Carlos jaren terug aangifte heeft gedaan tegen De Roy. Hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee stuurde een brief aan Meijers waarin stond dat de aangifte geen gevolgen zal hebben, wel wordt De Roy op het hart gedrukt zich niet uit te laten over de zaak. Meijers ziet dat als intimidatie, hij stelt Hofstee een gang naar de rechter in het verschiet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Meijers wil dat de zaak van prins Carlos tegen De Roy geseponeerd wordt. Daarnaast wil hij dat wordt aangetekend dat De Roy onterecht als verdachte is bestempeld. Hofstee krijgt van Meijers twee weken de tijd. Anders begint Meijers een artikel 12-procedure. Dat komt er in het kort op neer dat de zaak dan alsnog voor de rechter komt. Dat betekent dat De Roy dus, eventueel,  bewust aanstuurt op een proces. Waarom zou hij dat doen, denkt u?

Omdat De Roy in zijn recht staat. Meijers verwijst in zijn brief dan ook niet voor niets naar de kwestie van de valse aangifte van prinses Margarita. Die zaak bleef jarenlang op de plank liggen, De Roy werd door verschillende media door het slijk gehaald, en uiteindelijk moest het OM toch buigen: de aangifte bleek vals, Meijers kreeg een schadevergoeding. De brief van Meijers aan hoofdofficier Hofstee leest u [[popup file=”2011-07/schermafbeelding-2011-07-07-om-12.49.30_1.png” description=”hier” alt=”pagina 1″ align=”inline” ]] en [[popup file=”2011-07/schermafbeelding-2011-07-07-om-12.49.41_1.png” description=”hier” alt=”pagina 2″ align=”inline” ]].

Incest
Ondertussen stoort het Openbaar Ministerie Amsterdam zich aan de beeldvorming. Persvoorlichter Désirée Wilhelm: “Dat De Roy van Zuydewijn deze week de publiciteit heeft gezocht is geen reden tot vervolging. Dat is iets anders als hij het incestverhaal weer zou oprakelen.” Incest, het woord is gevallen. En het komt dus niet uit de mond van Edwin de Roy van Zuydewijn. Niet onterecht schreef Parool-columnist Theodor Holman gisteren dan ook: “Waarom heeft Carlos, wetend dat een aanklacht publiciteit oplevert, er toch voor gekozen naar justitie te stappen?” Incest en de Oranjes, dit kan nog eens een hete zomer worden.