Spring naar de content

‘Onthulling’ NOS blijkt half jaar oud nieuws

Het is komkommertijd, dus dan mag je berichten publiceren over de wrede moord op miljarden insecten. Maar in de zomervakantie hebben ook sommige onthullingen een komkommergehalte. Gisteren suggereerde de NOS dat het een primeur had. Voormalig minister van Buitenlandse zaken, Ben Bot, zou hebben geweigerd om een door de Amerikanen gezochte Nederlandse zakenman uit te leveren aan de VS. “Dat blijkt uit vertrouwelijke Amerikaanse ambtsberichten van WikiLeaks, in het bezit van de NOS,” aldus op de NOS-website en het Radio 1 journaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het gaat om een omkoopzaak uit 1995. “De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, verzocht de Amerikanen in 2005 het uitleveringsverzoek in te trekken,” aldus de NOS. Toen dat niet gebeurde heeft Nederland, naar nu blijkt, in 2008 het uitleveringsverzoek afgewezen.

Om de onthulling mooier te maken, wordt ook een reactie gevraagd van het ministerie van Justitie in Den Haag “Die bevestigt het verhaal nu,” aldus de NOS. Da’s fijn. Ze bellen zelfs met het verre Washington en spreken met een woordvoerder van het Department of Justice.

Dat klinkt allemaal heel spannend. Er is echter een probleempje. Het hele verhaal staat al sinds 18 januari 2011 open en bloot en voor iedereen toegankelijk op het internet. De Nederlandse pro-Israël site Crethiplethi.com publiceerde toen een groot aantal kabels van de Amerikaanse ambassade Den Haag. Document 5, punt 19 gaat over de Nederlandse zakenman. OEPS!

Onderwerpen