Spring naar de content

Interview Jan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal (Leeuwarden, 1979) is stand-up comedian, cabaretier en televisiepresentator. Hij geeft leiding aan zijn televisieproductiemaatschappij CCCP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Vermoeid. We zitten aan het einde van een theaterseizoen waarin Comedytrain zijn twintigjarig jubileum heeft gevierd. Daar moest veel voor worden geregeld. Daarnaast heb ik met mijn productiemaatschappij drie grote klussen gedaan in krap zes maanden. Ik ben toe aan vakantie.

Wie zijn uw helden?
Freek de Jonge. Hij is bereid zichzelf opnieuw te blijven uitvinden. Raoul Heertje heeft Comedytrain bedacht. Dat is goed voor levenslang heldendom. Eric van Sauers, Najib Amhali en Hans Sibbel hebben voorstellingen gemaakt waarvan ik nog steeds onder de indruk ben.

Aan wie ergert u zich?
Mensen die achteloos met hun talent omspringen. Sommigen zijn zo briljant dat ze mogen doen wat ze willen, zoals Hans Teeuwen. Anderen moeten keihard werken. Ik ook.

Lijkt u op uw moeder?
Mijn moeder houdt van gezelligheid en veel mensen om zich heen. Ze is trouw en loyaal. Die eigenschappen heb ik ook.

Wat zijn uw dagdromen?
Die gaan over optreden in het Vondelpark. Dat ga ik op 20 augustus in het echt doen. In mijn dagdromen bereid ik me voor en visualiseer ik hoe de setting en het optreden zullen zijn.

Bidt u weleens?
Nee.

Van wie heeft u het meest geleerd?
Dat is niet één specifiek persoon. Toen ik op mijn zeventiende bij Comedytrain kwam, had ik ineens veel mentoren. Allemaal mensen die mij als een zoon of een jonger broertje onder hun hoede namen.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?
Ik reed ooit met mijn toenmalige vriendin op Cyprus rond, waar we op een verlaten plek een lifter meenamen. Prompt gingen de remmen kapot en kwam onze auto tot stilstand in een berm. Ik keek enkele seconden later achterom. Man weg. In de wijde omtrek was niets meer van hem te bekennen. Het moet een geest zijn geweest.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen