Spring naar de content

Onterechte vinger naar moslims

Onmiddellijk na de aanslag in Noorwegen afgelopen vrijdag, speculeerden media wereldwijd over mogelijke dader(s). Zoals bij iedere ramp tegenwoordig (zelfs bij de EHEC bacterie) werd meteen aan een terroristische aanslag vanuit Islamitische hoek gedacht. Onterecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Blogger Benjamin Doherty viel een foutje in de berichtgeving op dat zich snel via verschillende media verspreidde. Terrorisme-expert Will McCants werd geciteerd in The New York Times: de Islamitische terreurbeweging Ansar al-Jihad al-Alami zou de aanslag al hebben opgeëist. In latere updates heeft The New York Times dit veranderd in: ‘Er werd gesuggereerd dat Ansar al-Jihad al-Alami er iets mee te maken heeft, maar dit wordt niet bevestigd’. McCants verklaarde op Twitter dat hij de opeising werkelijk had gezien op de website Shmukh forum (waar veel Al Qaeda-supporters komen) maar dat deze later was verwijderd.

Inmiddels had BBC het nieuws echter al overgenomen, daarna The Guardian en The Washington Post – op de laatste is het inmiddels aangepast. The Sun kopte zelfs op de voorkant ‘Al Qaeda’ Massacre: Norway’s 9/11. Ook Nu.nl schrijft over Al Qaeda-dreiging, evenals het NRC Handelsblad van zaterdag: [[popup file=”2011-07/schermafbeelding-2011-07-25-om-14.41.22.png” description=”‘Rol Al Qaeda niet uitgesloten'” alt=” ” align=”inline” ]]. Volgend op deze berichten kwam een stroom van antimoslim-reacties op gang, op Twitter en andere plekken op het internet. Ironisch genoeg komen deze antimoslim-reacties dichtbij de beweegredenen van dader Breivik die tégen moslimimmigratie is. Hoe begrijpelijk het speculeren van de media ook is, er kleeft een gevaar aan.

Onderwerpen