Spring naar de content

‘Goud verkopen is wild gokken’

Handelaren proberen u via advertenties, vooral in huis-aan-huisbladen, over te halen uw gouden en zilveren sieraden en munten te verkopen. De goudprijs blijft stijgen en bij Potma Edelmetaal in Den Haag is het ‘zó druk’ in de winkel, dat de eigenaar te woord staan niet lukt. Maar is het wel zo slim om uw goud uit handen te geven? Hoogleraar Monetaire Economie Ivo Arnold: “Ik zou mijn goud mooi in het ladekastje laten.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Bij Goods 4 You in Utrecht, waar particulieren de mogelijkheid hebben hun goud te verkopen (eventueel met terugkoopgarantie), wordt er niet meer of minder goud verkocht dan voorheen, meldt de bedrijfsleider. “De concurrentie van goudhandelaren in Utrecht stijgt wel.” Sommige handelaren, zoals die van Goudkopers.nl uit Uden, gaan zelfs van stad naar stad om goud in te nemen.

Ivo Arnold is als hoogleraar Monetaire Economie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Dat mensen door de hoge goudprijs naar handelaren gaan om hun sieraden te verkopen, wijdt Arnold in de eerste plaats aan de economische onrust in Europa en Amerika. ”Het is moeilijk om te zeggen of je nu je goud moet verkopen of niet. Het is uitermate speculatief. Ik zou mijn goud gewoon in het ladekastje laten liggen. Wat je ook doet als particulier, het blijft wild gokken. De waarde van goud drijft op angst en onrust, en dat is iets wat je moeilijk kunt voorspellen.”

Toch houdt ook Arnold er rekening mee dat de goudprijs nog wel even doorgaat met stijgen. Hij benadrukt dat het voor professionele beleggers anders ligt, vanwege de hoeveelheden. “Maar particulieren zou ik niet aanraden hun goud te verkopen. De waarde van goud is iets psychologisch, het werkt net als met witte bonen in tomatensaus: als de blikken opraken, wordt de vraag groter en gaat de prijs omhoog.”

Kunnen we dus stellen dat goud helemaal niet waardevast is? “Tussen 1980 en 2005 is de goudprijs enorm gezakt. Eind jaren zeventig was er een enonomische crisis en door de grote angst stond de goudprijs even weer heel hoog. Maar als zo’n crisis voorbij is, en ik ga er van uit dat deze crisis ook weer voorbij zal gaan, gaat de goudprijs weer naar een normaal niveau.”

Ivo Arnold: “Gouddealers zien handel in deze onrust en spelen daar op in. Voor hen zijn dit goede tijden.”

Een uitleg van een handelaar over wanneer u uw goud en zilver moet verkopen:

<object width=”416″ height=”374″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/UE7QcVN5tC8&hl=nl_NL&feature=player_embedded&version=3″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/UE7QcVN5tC8&hl=nl_NL&feature=player_embedded&version=3″ type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always” width=”416″ height=”374″></embed></object>