Relschoppers opgelet, Facebook weet wie u bent
Waar eerst BlackBerry al aangaf hulp te willen bieden aan de Engelse politie om de relschoppers op te sporen, biedt nu ook fotowebsite Flickr een platform voor de autoriteiten om rellende Britten op te sporen. Op Google heeft zich een besloten groep gevormd die gezichtsherkenningstechnologie wil gaan toepassen op de beelden die de poltie heeft vrijgegeven. Dit kan de politie een hoop opleveren, maar ook kosten; Engelsen vragen zich af waar de grens ligt tussen veiligheid en privacy.
De groep op Google, London Riots Facial Recognition, wil gebruik maken van Face.API, een communicatietechnologie die kan worden gebruikt voor gezichtsherkenning. Dit gebeurt door gegevens van bijvoorbeeld beveiligingscamera’s te combineren met foto’s die op onder andere Facebook, Twitter, Tumblr en Flickr staan.
Het is begrijpelijk dat burgers die dagelijks blootgesteld worden aan geweld de autoriteiten willen ondersteunen om het opsporingsproces te versnellen, maar in Engeland laait de discussie op of burgers het recht hebben om op deze wijze vermeende verdachten te identificeren. Facebook kwam ook onder vuur te liggen omdat de netwerksite deze technologie gebruikte om, naar eigen zeggen, tagsuggesties te geven. Terwijl de technologie, om mensen te identificeren op foto’s, beter wordt, blijft het moeilijk te achterhalen wáárom ze op die foto staan.
Achter de technologie van gezichtsherkenning schuilt het bestaan van een enorme database aan informatie van internetgebruikers, waarvan men niet weet wie daar ooit aanspraak op zal maken en waar die voor gebruikt gaat worden. Dan is er ook nog het probleem van ‘de onschuldige omstanders’ op relfoto’s en de tekortkomingen van de technologie bij mensen met dezelfde gelaatstrekken.
Ook andere social media zijn hulpmiddelen geworden bij de jacht op plunderaars, brandstichters en vandalen. Via de hashtag #tweetalooter probeert de Metropolitan Police ook op Twitter aan bruikbare informatie te komen. Op de site londonrioters.co.uk kunnen burgers aangeven wie ze herkennen in de foto’s of zelf afbeeldingen uploaden. Minder efficiënt dan digitale gezichtsherkenning, maar wellicht wel betrouwbaarder.
Via de London Riots Map kunnen burgers zien waar de rellen plaatsvinden. De kaart is samengesteld door het verwerken van de postcodes die genoemd zijn in Twitterberichten met de hashtag #londonriots.