Spring naar de content

Word ook Willem!

Terwijl het financiële systeem onder de geschokte ogen van de hooggeleerde professionals in elkaar stort, rijgt de gesjeesde fotojournalist Willem Middelkoop het ene succes aan het andere en zo’n beetje al zijn voorspellingen komen uit. Dat wilt u ook. Toch?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

“Daar is geen cursus voor,” horen we Willem Middelkoop (48) nog net zeggen. Dan valt de verbinding weg.
Een teken dat de geldmagiër er geen zin in heeft?
Toch niet. Binnen tien seconden belt hij terug: “Ik zit op een berg in Frankrijk. Slechte ontvangst.”

De selfmade miljonair is kennelijk op vakantie: doorgaans resideert hij met zijn vrouw en twee zoons in een statig appartement in het Noord-Hollands duinreservaat aan de westkant van Castricum. Dagelijks passeert hij daar het stalen ingangshek dat hem en zijn gezin afschermt van de buitenwereld. Met zijn kolossale BMW 750iL gaat hij dan op weg naar een locatie in het land voor een lezing. Of hij gaat gewoon naar zijn kantoor aan de Herengracht in Amsterdam, de stad waar wervelwind Willem op zijn achttiende vanuit Drenthe naartoe verhuisde en een langdurige carrière als fotojournalist startte. Hij vloog jarenlang van hot naar her en volgde de politiescanners op de voet. Ondertussen werd hij rijk met het (vaak razendsnel) aan- en verkopen van Amsterdamse appartementen.
Toen tien jaar geleden de gezinsuitbreiding kwam, stopte hij met het racen door de hoofdstad en verhuisde hij naar Castricum. In datzelfde jaar werd hij ‘bekend van tv’; hij ging aan de slag als beursanalist bij RTL Z. Ook ging hij boeken schrijven: in 2007 verscheen Als de dollar valt – een boek waarin hij een financiële apocalyps voorspelt. De kenners lachten hem uit. Toen nog wel.

Een jaar later volgde De permanente oliecrisis – de titel behoeft geen nadere uitleg. Toen in 2009 zijn derde boek Overleef de kredietcrisis uitkwam (in totaal verkocht hij meer dan 100.000 boeken), was Middelkoop inmiddels een veelgevraagd commentator, die graag en vaak uithaalde naar met name De Nederlandsche Bank-president Nout Wellink, in zijn ogen de opperkluns van de financiële elite. In november verschijnt zijn nieuwe geesteskind: Goud en het geheim van geld.
Middelkoop bleef ook ondernemer. Hij verstuurde – en verstuurt nog steeds – wekelijks betaalde nieuwsbrieven. Je moet wegwezen uit aandelen; goud is oneindig veel waardevaster, betoogde hij. Hij richtte het Gold & Discovery Fund op. Daarna volgde Amsterdamgold.com (naar eigen zeggen ‘dé toonaangevende onderneming in Nederland voor het aankopen van de hoogste kwaliteit goud en zilver tegen de meest actuele koers’). Onlangs verkocht hij een meerderheidsbelang in Amsterdamgold aan Value8, het bedrijf van Peter Paul de Vries. Het was de zoveelste keer dat Middelkoop kon cashen.
Nu iedereen lijkt te verliezen in deze tijden van crisis en torenhoge schulden, valt Willem Middelkoop op door zijn welslagen en, achteraf gezien, trefzekere waarschuwingen. Hoe dóet hij dat toch? Gewoon slim investeren, zegt hij zelf altijd. Eerst in vastgoed, nu dus in goud. Dat klinkt simpel. Logisch zelfs. Maar waarom zagen wíj dat dan niet?

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen