Spring naar de content

Gebruik Oranje-DNA om te checken of Beatrix wel van Willem I afstamt

Je bent een buitenechtelijk kind van een koninklijke hoogheid – denk je. Hoe kun je dat bewijzen? Deze vraag is weer eens actueel met de ontdekking van een derde buitenechtelijke dochter van prins Bernhard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Daarvoor zou deze dame een DNA-test moeten ondergaan. Die zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor nu eenvoudig is na te gaan of twee personen dezelfde vader of grootvader hebben. Mildred Zijlstra, de vrouw die claimt van Bernhard af te stammen, heeft al aangegeven met een dergelijke test mee te willen werken. Alleen, met wie zou haar dna vergeleken moeten worden?

Koningshuizen doen sinds een jaar of twintig hun uiterste best om hun genetische erfgoed te beschermen. Terecht. Een Amerikaanse familie gebruikte een paar jaar geleden DNA om aan te tonen dat ze meer recht hebben op de Britse troon dan Elisabeth. Tevergeefs, maar toch. De Londense schandaalkrant News of the World probeerde in 2004 via een dame haren van prins Harry in bezit te krijgen om aan te kunnen tonen dat hij geen nazaat is van Charles. Scotland Yard stak er op tijd een stokje voor.

Ook Beatrix vreest voor het uitlekken van het Oranje-DNA. Niet voor niets is een paar jaar geleden een rechtszaak gevoerd over een gedragen onderbroek van prinses Margarita. Edwin de Roy van Zuydewijn had het ondergoed ingepikt om het DNA dat daarin aanwezig was te laten testen. De rechter weigerde een uitspraak te doen over het kledingstuk en het is onbekend waar het zich nu bevindt. Met het DNA van Margarita kan worden aangetoond of Mildred Zijlstra een dochter van Bernhard is. Maar, wellicht nog belangrijker, het kan ook worden gebruikt om te ontdekken of Beatrix wel een afstammeling is van koning Willem I. Dankzij de geslachtsziektes van koning Willem III is dat nog lang niet zeker.

Philip Dröge is hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke site Faqt.nl en schreef het boek Beroep: meesterspion. Het geheime leven van prins Bernhard (2002). 

Onderwerpen