Spring naar de content

Onderkoning gezocht. Alle kandidaten zijn CDA’ers

Bloedstollende regententwist (dixit Kustaw Bessems) in het Haagse. Na 14 jaar dienstdoende als onderkoning en vertrouweling van koningin Beatrix stapt Herman Tjeenk Willink (PvdA) op als vice-president van de Raad van State. NRC Handelsblad geeft vandaag een mooi kijkje in de keuken. Want er is gedoe binnen het kabinet over de opvolging. Vice-premier Maxime Verhagen is oude rekeningen aan het vereffenen. Zoveel is duidelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Mark Rutte en koningin Beatrix schijnen voor een tranparante procedure te zijn. Een advertentie in de krant dus. Er zingen al een tijdje namen rond voor de belangrijke positie. Job Cohen is genoemd (onwaarschijnlijk), Piet Hein Donner (die wil wel, that’s for sure) en Ernst Hirsch Ballin. Enter Maxime Verhagen.

Verhagen is tegen Hirsch Ballin. Niet onbegrijpelijk, zijn optreden tijdens het CDA-congres is Verhagen niet in de koude kleren gaan zitten. De opmerkingen van het ‘lid uit Tilburg’ over de onwenselijkheid van de christen-democratische bijdrage aan het gedoogvehikel waren maar nét niet doorslaggevend.

Voormalig PPR-leider Bas de Gaay Fortman (dus strikt genomen een GroenLinks-mastodont, toch?) uit in NRC scherpe kritiek op een mogelijke voordracht van Donner als vice-president. Hij zou te veel onderdeel van dit kabinet zijn om als vice-president van de Raad van State boven de partijen te kunnen staan. Plus: oud-Eerste Kamervoorzitter Yvonne Timmerman-Buck (CDA) wordt ook genoemd als mogelijk kandidaat. U ziet de rode lijn? De kandidaten zijn dus allemaal CDA’ers.