Spring naar de content

Belastinghelden hier melden

In tijden van crisis moeten we onze grootbetalers eren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De koningin betaalt geen belasting, maar ze mag wel het land vertellen wat er komend jaar met de belastinginkomsten gaat gebeuren. Zou het niet leuker zijn om dat voortaan te laten doen door de Nederlander die de meeste belasting betaalt?

Ik kom daar zo op terug. Eerst even die Miljoenennota. Want nu de koningin hem ook heeft vastgehouden, mogen we het er eindelijk echt over hebben. Ruttes eerste stap van wat in totaal zo’n achttien miljard euro aan bezuinigingen moet worden, ligt nu op tafel. We gaan de pijn allemaal voelen: de lasten voor het bedrijfsleven nemen met zo’n drie miljard toe, die van huishoudens met 2,25 miljard. Voor Het Financieele Dagblad was dit reden om in chocoladeletters op de voorpagina van een ‘koopkrach’ te spreken.

We weten wat het kabinet komend jaar wil. Althans: we weten wat er gebeurt als de wereld niet verandert. Als de economie braaf groeit volgens het basisscenario van het Centraal Plan Bureau (CPB), of desnoods volgens een iets pessimistischer versie. Maar we weten niet wat er gebeurt als de onzekerheid in de wereldeconomie doorslaat naar de verkeerde kant. Wat gaat Rutte doen als de financiële crisis na drie jaar nog altijd niet voorbij blijkt, en een nieuwe recessie zich aandient? Wellicht moet er dan meer worden bezuinigd, liet hij vorige maand weten. Het CPB waarschuwt dat extra bezuinigingen de economie zullen beschadigen.

Eenvoudige oplossingen zijn er niet. Nee, ook hogere belastingen voor de rijken helpen niet, ook al wordt dat in andere landen gesuggereerd. Vorige maand smeekte superbelegger Waren Buffet het Amerikaanse Congres om superrijken als hij zwaarder te belasten. Ook in Frankrijk en Duitsland zijn inmiddels ‘Tax me!’-bewegingen ontstaan.


Het is een mooi gebaar, maar veel helpen zal het niet in Nederland. De rijkste twintig procent van de Nederlanders betaalt hier al bijna de helft van de inkomstenbelasting. Bovendien leidt een hoger toptarief, zoals bijvoorbeeld de SP in zijn verkiezingsprogramma voorstelde, in het beste geval (CPB-berekeningen) tot slechts een paar honderd miljoen extra belastinginkomsten, en in het slechtste geval (volgens de Rotterdamse hoogleraar Bas Jacobs) tot lágere belastinginkomsten, onder meer doordat het voor sommigen reden zal zijn om minder te gaan werken.

Om één reden vind ik het jammer dat Nederland geen ‘Tax me!’-beweging kent. Ik zou zo graag weten wie die superrijken zijn die niet alleen veel geld hebben, maar ook nog eens veel belasting betalen. Gewoon, om ze te eren. Want welbeschouwd zijn die twintig procent rijken in Nederland natuurlijk de kurk waarop dit land drijft. Helemaal aan de bovenkant lopen ware helden rond, dat kan niet anders. Mensen die jaarlijks tonnen belasting afstaan. Gewoon. Omdat het zo hoort in een democratie.

Wordt het niet eens tijd voor een tegenhanger van de Quote 500-lijst? Een lijst met de grootste belastingbetalers van Nederland, de echte helden? Ik verwacht overigens niet dat de hele Quote-lijst daar op zal staan, omdat ik velen van hen ervan verdenk het juist als sport te zien zo weinig mogelijk belasting te betalen. Maar ik hoor het graag als ik me vergis.

Hoe dan ook: er lopen ongetwijfeld brave lieden rond in Nederland die anders dan het koningshuis geen sluiproutes zoeken die binnen de wet, maar buiten een fatsoenlijke belastingmoraal vallen, en van elke cent die ze binnenkrijgen een flink deel richting schatkist sturen.


Bij dezen een oproep: belastinghelden van Nederland, meldt u bij mij! En als u dat liever niet met naam en toenaam doet, dan kan dat natuurlijk anoniem. Of via uw belastingadviseur. Het kantoor dat de grootste betaler adviseert, krijgt ook een lintje. Wie biedt? Wat mij betreft mag de grootste betaler dan volgend jaar de troonrede (we bedenken nog wel een andere naam) voorlezen.