Spring naar de content

Verloren verlies

We hadden elkaar al een paar jaar niet gezien. Een sms’je heen en terug als wijzelf of de kalender van jaartal veranderde. Meer niet. De laatste keer dat ik in haar huis was, had dat de vorm van een krukkige studentenkamer in een luidruchtige Gentse buurt. Nu belde ik aan bij een art-decohuis in een rustige, zonnige wijk van Brussel. De met ijzeren lelies versierde deur werd geopend door haar vriend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Oké, ik heb terecht verloren, was mijn eerste gedachte toen ik hem zag. Hij was een kop groter dan ik, voorzien van een smetteloos gebronsde huid en een lichaam waaraan niets meer te photoshoppen viel. Een hedendaags danser. Met een sexy accent. Dat ook nog.

Goed, zijn vriendin en ik waren al jaren uit elkaar en ik was niet op een queeste om haar terug te krijgen. Ze had het met me uitgemaakt lang voor ze hem kende. Maar niet iedere wedstrijd is beslecht als het fluitsignaal is gegeven.

We gingen met zijn drieën een ongemakkelijk biertje drinken. Hij vertelde over de voorstelling waaraan hij bezig was. Iets met jungiaanse symbolen. Hij las dus ook nog weleens een boek. Weliswaar het verkeerde – Freud wint het altijd van Jung, dat weet toch iedereen – maar zij gelooft in reïncarnatie en krachtvelden, dus ze verdienden elkaar.

Volgens aardig wat vrouwen is de acteur en bokser Mickey Rourke het toppunt van mannelijkheid. Rourke, bekend van Nine Weeks, The Wrestler en de Bavaria-reclames, gaf in een interview toe dat hij bij iedere man afvroeg of hij hem tegen de vloer zou kunnen krijgen. Mijn variant is de vraag of de huidige vriend van mijn ex het, euh, ja: wint van me of niet. Weinig volwassen zeker, maar not all in love is fair.

Niet bij iedere ex was de uitslag zo duidelijk. Sommige oud-geliefden doken het bed in met mannen die armer, ouder, alcoholistischer of overspeliger waren dan ik. Tuurlijk, ik heb veel tekortkomingen, waarvan de minste nog is het totale gebrek aan gne om elke week ten voeten uit in een blad te staan. En soms wil ze gewoon niet meer van hetzelfde, maar iets anders.


Het is onzin je ex-geliefde te beschouwen als een rechtvaardige rechter. Ik wil maar zeggen: ooit is ze zelfs voor jou gevallen. Toch ben ik niet de enige die de score bijhoudt nadat de prijzen zijn uitgedeeld. Hoe vaak gebeurt het niet dat een nieuw lief de fragiele vriendschap tussen ex’en verbreekt? “Werkelijk? Met hem?”

“Beter dan met jou is het niet geworden,” sms’te ze toen ze van haar danser scheidde. Zijn jaloezie maakte haar het leven onmogelijk. Het bericht maakte me te triest om de overwinning te smaken. Bovendien had ik toen al een ander.