Spring naar de content

Gigantische vlek op de zon ontstaan

Op de zon heeft zich een gigantische vlek gevormd. Intens magnetisme zorgt er voor dat lichtdeeltjes daar niet kunnen ontsnappen. Dat meldt Nasa. De ruimtevaartorganisatie zegt dat de vlek bijna 100.000 kilometer breed is, de aarde zou er dus makkelijk in passen. Aan de randen van de vlek worden juist extra geladen deeltjes uitgestoten. Die zijn dinsdagavond bij de aarde aangekomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het gevolg is dat ver naar het zuiden noorderlicht te zien was. Zelfs boven Buckingham Palace, de woonplaats van de Britse koningin is het aurora borealis waargenomen. Nasa waarschuwt dat de ‘regen’ van zonnedeeltjes de komende dag kan zorgen voor storingen van radiocommunicatie zoals telefonie en televisie in delen van het noordelijk halfrond.

De eruptie rond de zonnevlek valt volgens Nasa in de ‘X’ klasse, de zwaarste die ze kennen. Waarschijnlijk zal deze zonnestorm nog enkele dagen duren. Blijf dus vooral ‘s nachts naar boven kijken.

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Faqt.nl