Spring naar de content

Fox wil The Simpsons 4 miljoen dollar minder gaan betalen

Is het einde dan (eindelijk) nabij voor 's werelds bekendste televisieserie? Grote kans dat na 23 seizoenen Homer Simpson en zijn familie niet meer terugkomen op de buis. De reden: de acteurs die de stemmetjes inspreken zijn het oneens met de 45 procent die ze van netwerk Fox moeten inleveren op hun salaris. Zij willen maximaal 30 procent minder loon in ruil voor een klein percentage aan opbrengsten uit merchandise. Dat kleine percentage zou de acteurs alsnog miljoenen opleveren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De acteurs Dan Castellaneta (Homer), Julie Kavner (Marge), Nancy Cartwright (Bart), Yeardley Smith (Lisa) en Harry Shearer (Mr. Burns, Principal Skinner, Ned Flanders) verdienen ergens tussen de 8  en 10 miljoen dollar voor 20 weken werk. Zij spreken naast de hoofdpersonages ook stemmen van minder bekende inwoners in. Bij de door Fox voorgestelde korting zouden de acteurs alsnog 4 miljoen dollar per jaar overhouden.

“Volgens Fox gaat de stekker uit de show als blijkt dat de productiekosten niet drastisch kunnen worden gekort," aldus een insider tegen the Daily Beast. “De show levert al jaren miljarden op en zal dat ook wel blijven doen in de komende jaren. De acteurs willen maximaal éénderde van hun salaris inleveren, maar voor Fox is dat niet genoeg."

De acteurs zijn al jaren ontevreden met de verdeling van inkomsten. James Brooks en Matt Groening, bedenkers van de gele familie, ontvangen het leeuwendeel van de opbrengsten van Homer T-shirts, Bart Simpson pyjama's en Lisa Simpson Playstation-controllers. De acteurs vinden dat ze door hun jarenlange inzet ook een deel van de opbrengsten verdienen.

In 2004 was er voor het eerst sprake van een dispuut, toen werd hun loon na een maand lang onderhandelen verdrievoudigd van ruim 125 duizend dollar per aflevering naar 360 duizend dollar. In 2008 eisden de acteurs wederom een salarisverhoging, ditmaal keer kregen ze een half miljoen dollar per persoon per aflevering toegekend. Naar verluidt verdienden de acteurs in de jarig negentig 'slechts' 30 duizend dollar per aflevering.

Onderwerpen