Spring naar de content

GroenLinks wil rectificatie Raad van State-vacature

De bloedstollende regententwist (dixit Kustaw Bessems) begint steeds meer op een soap te lijken. Is er na lang wachten eindelijk een advertentie voor de functie van vice-president van de Raad van State, voldoet deze niet volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. Er staat namelijk niet expliciet in dat ook vrouwen kunnen meedingen voor de functie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Volgens Van Gent voldoet de tekst niet aan de wettelijk eis dat duidelijk moet blijken dat zowel mannen als vrouwen worden uitgenodigd om te solliciteren. Een rectificatie is derhalve nodig.

U begrijpt, wekelijks een nieuwe aflevering van de Raad van State-soap. Zo speelde minister-president Mark Rutte afgelopen vrijdag tijdens zijn persconferentie een schimmenspel. Ja, Piet Hein Donner was bij Koninklijk Besluit niet meer verantworodelijk voor de opvolgingskwestie; nee, dat had er niets mee te maken dat hij kandidaat zou zijn voor het vice-presidentsschap van de Raad van State. In de gedachtengang van de premier moeten alle ministers in staat zijn om te solliciteren naar de functie. Vanwege de hoge leeftijd van Veiligheidsminister Ivo Opstelten – 68 jaar oud – verwacht Rutte dat de liberaal niet zal solliciteren en daarom de juiste man is om de procedure af te wikkelen.

Om de zaak nog ingewikkelder te maken werd die dag ook bekend dat Rutte tijdens een diner aan PvdA-fractievoorzitter Job Cohen had gevraagd of hij beschikbaar was voor de functie. Pijnlijk voor Donner, de premier was dus zélf ook op zoek naar een kandidaat. Waarschijnlijk probeerde Rutte de druk te verhogen op het verdeelde CDA: naast Donner zijn er ook christen-democraten die Ernst Hirsch Ballin graag op de post zien zitten.

Enfin, Van Gent kan deels tevreden zijn, op het Binnenhof zoemt namelijk ook nog de naam rond van oud-senaatsvoorzitter Yvonne Timmerman-Buck. We wachten de ontwikkelingen af. Mogelijke vervolgaflevering in de soap: de Partij voor de Dieren die een vegetariër (m/v) eist als vice-president.